Debatt
3 juni 2021 19:18

Ulrika Fåhraeus: ”Vi måste göra upp med den här kulturen”

Nödvändig förändringJournalisten Ulrika Fåhraeus ryter i sin blogg Ponnymamman ifrån rejält efter veckans nyhet att en välkänd elitryttare häktats på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn. Det krävs nu krafttag hos såväl gemene man som Svenska Ridsportförbundet - som enligt Fåhraeus saknar både verktyg och vilja att förändra tystnadskulturen i ridsporten.

Ulrika Fåhraeus: ”Vi måste göra upp med den här kulturen”
Journalisten och bloggaren Ulrika Fåhraeus kräver nu förändring och krafttag i arbetet mot övergrepp inom ridsporten. Foto: Roland Thunholm

Det har väl knappast undgått någon att en elitryttare sitter häktad för våldtäkt.

I två av fallen ska det ha varit mot barn. Men vem fan är det här nu då!? Var min första tanke.

Jag vet nu vem det är, men jag visste inget om just honom sedan innan.

Det har inom ridsporten i decennier frodats en kultur där män med makt eller status tar för sig lite som de vill. Jag skulle tro att den här kulturen har funnits lika länge som kvinnorna har ridit och därmed vistats i stallen, det vill säga ungefär 70 år.

Jag kan räkna upp kända namn som år ut och år in satt på tjejer i varenda vrå på Flyinge och Strömsholm.

Ulrika Fåhraeus

Och det är självklart att romantik, sex och lust måste få förekomma även inom ramarna av ridsporten, och det är självklart att män och kvinnor som rör sig inom samma hobbies eller yrkesområden hoppar i säng, blir kära ibland och kanske bildar familj till och med.

MEN, det är och har varit extremt gränslöst inom ridsporten. Framför allt är det unga och minderåriga som råkar illa ut, och det kan vi aldrig acceptera.

Jag kan räkna upp kända namn som år ut och år in satt på tjejer i varenda vrå på Flyinge och Strömsholm. Som utnyttjat sina positioner och som legat med elever och anställda som om det vore det naturligaste i världen.

Det är som om man levt en parallell värld med helt egna spelregler. Jag vet ingen annan bransch där detta skulle accepteras och tillåtas fortsätta.

Hur svårt kan det vara – checklista för alla

  • Är hon din ridelev? Då ska du inte ligga med henne. Nej, nej, man ligger INTE med sina ridelever!
  • Är hon elev på en skola där du jobbar? Då får du inte heller ligga med henne.
  • Är hon under 18? Då bör du inte heller ligga med henne, även om hon är byxmyndig. Hon är minderårig, räknas ännu som ett barn, och såvida du själv inte är nära henne i ålder ser det förbannat illa ut.
  • Är hon någon du sponsrar? Nej, nej och åter nej, du ligger inte med den som får spons av dig. Beroendeställning.
  • Är hon praktikant eller hästskötare? Då är hon också i beroendeställning till dig och man bör inte ligga med folk som står i beroendeställning till en.
  • Och sist men inte minst får du aldrig, aldrig aldrig ligga med någon som inte vill det själv! Om du har svårt att avgöra om hon vill det måste du fråga.

Vi har fått en ny lag som inskärper det där sista, eftersom män i våldtäktsmål tidigare ofta hävdade att de inte förstod att kvinnan inte ville.

Det är framför allt MÄNNEN inom ridsporten som måste sätta ner foten – mot andra män.

Ulrika Fåhraeus

Sist och slutligen så är det här en fostringsfråga. I början fostrar föräldrarna, därefter delvis även skolan, men från ungefär puberteten fostrar framför allt gruppen, och gruppens makt och inflytande över individen kan inte överskattas.

Vi ingår livet igenom, utan att vi tänker på det, i en massa olika grupper, och inom grupperna finns regler och förhållningsmodeller som vi inte heller alltid tänker medvetet på.

Det beteende som gruppen tillåter och kanske även uppmuntrar, det får fortgå. Det är framför allt MÄNNEN inom ridsporten som måste sätta ner foten – mot andra män.

För män lyssnar på andra män och tar efter andra mäns beteenden, speciellt de de ser upp till. Kvinnorna å sin sida måste sluta hålla förövare om ryggen. Men det här är svårt i den ankdamm som ridsporten utgör.

A är bästis med B som jobbar på förbundet och är kompis med C som ligger med småtjejer som är gift med D som är sponsrad av E som har köpt en häst av F som jobbar på en stor skola och som också är kompis med C som ligger med småtjejer. Som förresten också köper hästar av F och har gjort i alla tider.

Och så vidare.

Att Svenska Ridsportförbundet på riktigt ska göra något åt det här problemet börjar jag tappa hoppet om. Helt nyligen skrev jag till förbundet om ett allvarligt övergrepp som nyligen hänt inom ridsportens ramar (det gäller inte mannen som nu sitter häktad).

Jag mejlade den för några år sedan instiftade ”medlemsombudsmannen”.

Hur löd svaret?

Svarade medlemsombudsmannen ”Tack för denna viktiga och känsliga information, vi ska göra allt vi kan för att undersöka saken och försöka se till att ingen mer kommer till skada?”

Nej, medlemsombudsmannen svarade först att hon skulle ”ta det vidare” för att se hur det skulle ”handläggas”.

Ett par dagar senare kom ett svar som löd “Vi har utrett saken vidare med anledning av er anmälan till Ridsportförbundets medlemsombudsmannafunktion. I dagsläget finner vi inga skäl att utreda saken vidare.”

Det icke-svaret fick jag när jag informerat SvRf om ett mycket allvarligt övergrepp som hade begåtts av en person inom ridsporten mot en annan.

“Trygg i Ridsporten” – vad betyder det?

Jag tror tyvärr inte att man på SvRf är kapabla att verkligen, på riktigt, hantera den här väldigt svåra frågan.

Den är för stor, för många är insyltade och man saknar verktygen och viljan.

I andra EU-länder finns en regel som säger att om du känner till någon oegentlighet som pågår inom idrottens ramar, då inte bara bör utan MÅSTE du rapportera det.

Där ska ribban ligga, dit måste vi.

Jag kommer inte ge mig förrän vi har den regeln även i Sverige.

Ulrika Fåhraeus

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden