Sportnytt
9 juli 2018 13:40

Ungdoms-EM har inletts – children igång på hoppbanan

MästerskapI dag inleds EM för children, juniorer och unga ryttare i franska Fontainebleau. Hoppning, fälttävlan och dressyr ska alla få nya mästare innan veckan är slut.
- Det är verkligen jättestort och jättemycket av allt här, konstaterar Marianne Esseen-Söderberg, ledare för dressyrjuniorerna.

Ungdoms-EM har inletts – children igång på hoppbanan
Marianne Esseen-Söderberg har förhoppningar om lagmedalj för sina dressyrryttare vid årets ungdoms-EM i Fontainebleu.

Med flera hundra hästar och ryttare på plats är det en enorm organisation att få allt att fungera. Marianne Esseen-Söderberg, konstaterar att allt kanske inte har fungerat perfekt från början men att det nu börjar bli ordning på det mesta.

– Det är roligt för alla svenskar står tillsammans och alla är laddade, på gott humör och det känns väldigt bra, berättar Marianne.

EM invigs officiellt i kväll men redan i dag har childrensryttarna gjort sin första hoppning. De första medaljerna delas ut på onsdag, då juniorernas lagdressyr och childrensryttarnas laghoppning har avgjorts.

Finaldag på söndag

Den stora finaldagen är förstås på söndag, då avgörs fälttävlan – både lag och individuellt samt individuella finaler i dressyr och hoppning för juniorer och ungdomsryttare. Det är bara childrensryttarnas hoppfinal som rids på lördag.

– Målet är att få med oss någon medalj hem, kanske främst i lag och få med några ryttare till söndagens finaler, förklarar Marianne Esseen-Söderberg om dressyrtruppens ambitioner.

Sverige har bara juniorer och ungdomsryttare på plats i dressyren. EM kolliderade med SM för childrensryttarna så de stannade kvar i Sverige i stället.

Hopplag för children

Däremot har Sverige ett lag med i childrenshoppningen. Den första dagen blev något av en 4-felsdag för de unga ryttarna. Beata Hermelin/
Titanic VDL, Isabelle Carlstedt/Sandy och Ebba Kewenter/Cickdown
hade alla var sitt nedslag i den första omgången. Ebba Danielsson/Bonita hade 8 fel och Lilly Landgren/Escusa 12 fel.

Det svenska laget ligger därmed på 12:e plats, av 20 lag, efter första dagens laghoppning.

13-åriga Ebba Kewenter är yngst i startfältet i junior-klassen Morgondagens Vinnare. Men hon och Cickdown är inte nöjda med att bara vara deltagare.
Ebba Kewenter och Cickdown red med ett nedslag i den första omgången av childrens-EM i hoppning (arkivbild).

Här hittar du hela den svenska truppen till EM

Här hittar du resultat från EM

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden