Hoppning
19 april 2019 15:58

Ungdomsryttarna tar för sig i Belgien

Juniorer på huggetDe svenska ungdomsryttarna levererar topprundor i belgiska Lanaken och plockar på sig placeringar i de trestjärniga klasserna framför de mer etablerade ryttarna.

Ungdomsryttarna tar för sig i Belgien
Juniorryttarna Michelle Cranning-Hillgren, Janelle Larsson, Rasmus Nilsson och Joel Torstenson plockar på sig placeringar i de trestjärniga klasserna i Belgien. Foto: Fredrik Jonsving/Roland Thunholm

Det är ett stort gäng svenska ryttare som är och tävlar i belgiska Lanaken, där vecka tre av Zangersheides Z-tour pågår just nu. En stor andel av ryttarna är ungdomar, och parallellt med de trestjärniga klasserna rids det även U25-klasser. I torsdagens U25-klass över 1,30-hinder blev 15-åriga Emma Johansson och Nouveau bästa svenska ekipage som fyror bland 71 startande, och i fredagens 1,30 för U25-ryttare placerade sig Andrea Falk, 20 år, och Evolution som bästa svensk på fjärde plats.

Men de svenska ungdomsryttarna visar ingen respekt för den äldre generationen och konkurrerar med den äran i de trestjärniga klasserna. Efter torsdagens och fredagens CSI3* över 1,40-hinder har fyra svenska juniorer placerat sig i de stora startfälten. Torsdagens 1,40 fick delas upp i två klasser med 88 startande i varje. Där dubbelnollade Janelle Larsson med Staralme Esc Z och knep en femtonde plats i den ena klassen, och Joel TorstensonFelix gjorde samma bedrift i den andra klassen och tog hem elfteplatsen.

Rasmus Nilsson trea

Fredagens CSI3* på samma höjd hade 112 startande. Här blev Rasmus Nilsson och Cit Cat bästa svenska ekipage med en tredje plats efter felfri ritt. Även Michelle Cranning Hillgren red felfritt på Udermus och tog en placering i klassen.

Janelle Larsson, Joel Torstenson, Rasmus Nilsson och Michelle Cranning Hillgren är alla juniorryttare födda 2002. Janelle startar även i fredagens 1,50.

För korrekthetens skull ska nämnas att flera svenska ryttare placerade sig i 1,40-klasserna som nämns ovan: Douglas Lindelöw/Casquo Blue kom åtta i torsdagens ena 1,40, och i den andra 1,40 under torsdagen kom Emma Emanuelsson/Coralle trea, Marcus Westergren/Faya Sao Miguel femma och Erika Lichammer-Van Helmond/Edette sexa. I fredagens 1,40 kom Rabecca Hallberg Fischer/Urco d’Hoyo åtta, Stephanie Holmén/Lady Gaga placerade sig på elfte plats och Erika Lickhammer-Van Helmond/Silver Eclips på trettonde plats.

Axelina Pettersson Häggströmrt
YR-ryttaren Axelina Pettersson Häggström och Evita blev fredagens bästa svenska ryttare över 1,45-hinder. Foto: Roland Thunholm

Under fredagen har det även ridits en trestjärnig 1,45 över två faser där YR-ryttaren Axelina Pettersson Häggström blev bästa svenska ryttare med en sjätteplats på Evita.

Start- och resultatlistor Lanaken

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden