Fälttävlan
19 oktober 2017 12:36

Unghäst-VM är igång – Ludwig och Leo först ut

MästerskapsdagsEn svensk kvartett står på startlinjen när unghäst-VM i fälttävlan inleds i dag. Första svenskar ut är Ludwig Svennerstål och SWB-valacken Box Leo som gör upp i 7-åringarnas mästerskap.

Unghäst-VM är igång – Ludwig och Leo först ut
Ludwig Svennerstål, här just efter EM-bronset i lag, är redo för ännu ett mästerskap. Foto: Strzegom Horse Trials

Startskottet har gått på unghäst-VM i fanska Le Lion D’Angers och fyra svenska ekipage deltar:
Niklas Lindbäck med Chicuelo (SWB, f 2011, e Click and Cash-Empire, uppf Agneta Lembke, äg G Modalen/P Oddshammar)
Erika Sjöström med Dantino B (MECKL, f 2011, e D’Olympic-Quintender, uppf Andreas Brandt, äg Venusta AB)
Niklas Jonsson med Carter (SWB, f 2010, e Nintender-Artist, uppf/äg Västanby AB)
Ludwig Svennerstål med Box Leo (SWB, f 2010, Jaguar Mail-Quite Easy, uppf/äg Therese Örup)

De två 6-årsekipagen i lång enstjärnig klass gör sin dressyr i morgon, medan de blågula 7-åringarna i lång tvåstjärnig klass startar i dag. Första ekipage ut är Ludwig med den tidigare BT-vinnaren Box Leo, som han har haft sedan förra året.
– Leo är en häst med mycket kvalitéer, väldigt arbetsvillig och med bra attityd. Han rör sig bra och hoppar bra – en ganska komplett häst med bra skalle, säger Ludwig om sin tävlingspartner.

Hur är formen inför VM?
– Han har känts bra, men han är ju fortfarande bara sju år och ganska ung. Det är rätt mycket atmosfär här vid dressyren och hoppningen som han inte har upplevt innan. Jag tycker att Box Leo har en väldigt bra dressyr och han skulle kunna vara med i toppen, men han skulle även kunna bli lite spänd. Gällande terrängen har Leo aldrig gått så långt innan och vissa kan ju behöva gå distansen några gånger, men han är i bra fysisk kondition och förhoppningsvis kommer vi klara det riktigt bra.

Ludwig har haft ett intensivt år och varit i farten mest hela tiden med sina många hästar. Nästa år stundar VM dit Ludwig förstås siktar, troligen med Paramount Importance och Stinger som de hetaste kandidaterna enligt Ludwig själv.
Hur känns det nu i slutet av ett hektiskt tävlingsår?
– Om jag säger så här: Det är skönt att det är sista tävlingen. Samtidigt har det varit ett väldigt kul år.

Än återstår dock alltså den sista utmaningen i form av unghäst-VM. Klockan 14.10 är det dags för Ludwig och som följs av Niklas Jonsson klockan 15.34. Erika startar 9.21 i morgon och slutligen startar andra Niklas med årets BT-vinnare klockan 10.34. På lördag ger sig ekipagen ut i terrängen och på söndag avgörs medaljstriden slutligen genom banhoppningen.

171019_erikasjostromdantino2016_lg
Erika Sjöström och Dantino B gör sin dressyr i morgon. ”Hans starkaste sidor är att han är urstark i all tre grenarna och hans fantastiska mindset” sa Erika om sin häst när några veckor återstod till unghäst-VM. Foto: Lottapictures

Start- och resultatlistor
Arrangörens sida

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden