Blogg
10 februari 2014 13:19

Ut med stenåldern!

Jag bara älskar fiffiga lösningar. Och jag undrar varför det fortfarande måste vara stenålder i så många stall! Allt som kan göra det smidigare och mer lättjobbat är ovärderligt. Här är några enkla fiffigheter som gör det lite lättare hos oss.

Det måste inte bli högteknologiskt och dyrt att göra hästlivet lättare. Jag börjar med en bild på våra två isabellfärgade minishettisar och deras studsmatta. Som de har fått i arv av Saga. Nej, de hoppar inte på den, utan de använder den som sol- och regnskydd. Det märkte vi av en slump när de gick lösa i trädgården. De gärna gick in under den för att vila. Så vi ställde ut den i deras stora sommarhage sedan.

Att de trivs så bra under studsmattan beror kanske på att hästar vill kunna se omkring sig. Det ska ha att göra med att de när som helst kan bli attackerade av rovdjur. Detta behov av uppsikt kan vara skälet till att många hästar inte så gärna använder de fina vindskydd som deras välmenande ägare byggt åt dem.

Därför tänkte jag ut denna design på den här ligghallen som vi byggde i början av hösten. Eller vindskyddet eller lösdriftshallen eller vad man nu vill kalla det. Väggarna består upptill av 2 millimeter tunna, vindtåliga och helt glasklara plastskivor. De stod sig väl i testet den stormiga hösten 2013. Just nu bebos den av fyra ponnyer. De de använder ligghallen väldigt mycket.

Ytterligare en fiffig sak som nog många andra också har kommit på är den här ”dubbla” vattenbaljan som håller vattnet isfritt ner till 5-6 minusgrader. Sätt en mindre balja i en större bara. Om man sätter en frigolitskiva i botten eller fodrar med halm blir den säkert ännu bättre. Min plan den här vintern var att linda en värmekabel runt den inre baljan, men hittills har vintern varit så mild att det inte behövts.

Inte precis revolutionerande är de här små öppningarna i boxgallret som gör att man slipper gå in i boxarna och fodra. Men jag är så glad för dem att jag ändå vill ta med dem här. Jag har stått i flera stall där man måste gå in i varje box för att lägga kraftodret i krubborna, det är ju verkligen totalt onödigt…

Sen vill jag visa Sagas stövelhängare. Det är en helt vanlig täckeshängare av den sort som brukar sitta på boxdörrar. Hon tog den från en boxdörr till en häst som kastade ner allt på golvet, så den gör större nytta så här. Saga satte en kloss mot väggen så att täckeshängaren kom ut några centimeter till för att stövlarna skulle få plats.

Det är pest med stövlar som ramlar runt på golvet, viker sig i skaften eller fäller varandra i sidled om man nu lyckats rada upp dem. Nu slipper vi det.

Sist och slutligen ska jag införskaffa en LÖVBLÅS för att blåsa ur stallgången ordentligt då och då, och för att  få bort dammlager som lägger sig uppe på karmar, kablar, balkar och lampor. Det var en hovslagare som tipsade om det, och det ska vara toppen inte minst i stall som blir bruna och dammiga av torv eller annat.

Ja, det var några små enkla och inte så dyra fiffigheter som gör det dagliga lite lättare. I övrigt har vi ett ganska vanligt stall utan någon superlyx. Värmekablar till vattenkopparna gör att de aldrig fryser, inte ens förra vintern när det var ner mot 30 minusgrader ett par nätter. Det allra bästa är kanske värmegolvet i sadelkammaren. Nu är våra stallkängor och ridstövlar alltid torra och varma.

Vad finns det för fiffiga lösningar i ditt stall? Jag vill jättegärna veta! Eller vad är det sämsta med ditt stall, vad vill du verkligen ändra på?

Dela med er alla ni därute, snälla! Tillsammans kan vi göra hästlivet mer bekvämt.

/Ulrika

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden