Världen
22 februari 15:05
Ridsportplus

Utbrott av EHV-1 i Kalifornien – tävlingar ställs in

UtbrottEtt utbrott av EHV-1 på en tävling i Kalifornien har förvärrats under helgen och en häst har avlivats. Nu ställs ytterligare en tävling in för att förhindra vidare smittspridning.

Utbrott av EHV-1 i Kalifornien – tävlingar ställs in
Smittan tog fart på en tävlingsplats i Kalifornien i USA. (Bilden har inget med artikeln att göra i övrigt.) Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

De första fallen av EHV-1 konstaterades på en tävling i Desert International Horse Park i Thermal, cirka 22 mil sydöst om Los Angeles i Kalifornien den 11 februari. Sedan dess har situationen eskalerat och i nuläget har åtta fall av EHV-1 bekräftats, varav tre hästar med neurologiska symptom.

En av de senare blev i helgen så pass dålig att den fick avlivas. För närvarande inväntas resultaten av tre omtester och sju nya tester, men de aktuella hästarna uppges just nu vara i stabilt skick. Två av de nya fallen är externa hästar utanför det så kallade ”indexstallet”, där smittan först upptäcktes. Det rapporterar The Chronicle of the Horse.

– Situationen är väldigt allvarlig. Den utvecklas nästan timme för timme, sa arenachefen Steve Hankin, i ett uttalande i helgen.

– Det är nästan omöjligt att skaffa sig en korrekt bild av vad det är som händer. Hästar som har testat negativt testas positivt två dagar senare. Hästar som testat positivt testar negativt medan de återhämtar sig.

– Drabbade hästar som inte har den gen som är förknippad med den neurologiska formen utvecklar neurologiska symptom. Det här är ett komplext virus.

Väntade med att ställa in

Desert International Horse Park, DIHP, stängde till en början tävlingsplatsen för ankommande hästar och meddelade att en modifierad, mindre tävling skulle hållas den här veckan med hästarna som redan var på plats. Efter helgens förvärrade scenario har man ändrat sig. I söndags meddelade arrangören att det inte blir någon tävling och att nya smittskyddsåtgärder har införts för att försöka kontrollera smittspridningen.

Arrangören av LA February Show meddelade först att man skulle addera en extra tävlingsvecka, men valde också att ställa in med hänsyn till helgens händelseutveckling. Detta efter att tre hästar anlänt till LA February Show från DIHP, med endast fem dagars isolering emellan. Kravet är sju dagar. Hästarna skickades genast hem igen och övervakas nu. Senare under söndagen meddelade LA February Show att en av hästarna som varit uppstallad på tävlingen visat på en förhöjd temperatur och provtagits för EHV-1.

Både amerikanska ridsportförbundet och motsvarande Jordbruksverket i Kalifornien uppmanar nu hästägare att vidta nödvändiga smittskyddsåtgärder för att förhindra smittspridning.

Enligt den senaste uppdateringen från Desert International Horse Park visar de senaste tio provsvaren på fyra positiva svar medan resten är negativa.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden