Världen
23 januari 10:19

Utbrott av EHV-1 i Danmark – tre hästar döda

VirusutbrottEtt inackorderingsstall i närheten av danska Viborg har drabbats av ett våldsamt utbrott av EHV-1. Tre hästar har dött. En efterlysning gällande akut hjälp med selar till de hästar som har svårt att stå upp har delats via sociala medier.

Utbrott av EHV-1 i Danmark – tre hästar döda
Det började med att några hästar fick feber i början av veckan. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Ann-Sofi Hjärn

EHV-1 har brutit ut i ett privat inackorderingsstall i danska Romlund i närheten av Viborg. Just nu kämpar stallägarna tillsammans med hästägare och veterinärer för att inte fler hästar ska dö. Det rapporterar danska Ridehesten.

– Situationen är djupt tragisk och det är väldigt tufft. Vi står med tre hästägare som har förlorat sina älskade hästar och vi försöker göra allt vi kan för att vi inte ska förlora fler hästar, säger Tine Rytter, som är dotter till stallägarna Lene och Erland Pedersen.

Det hela började med att några hästar fick feber i början på veckan på den privata ridanläggningen, där det även finns en veterinärklinik.
– Vi satte genast igång med att tempa hästarna två gånger per dag, och vi tog också blod- och nässvabbsprover på fem hästar från olika delar av stallet för att testa för herpes och kvarka. Stallarna stängdes genast för alla utifrån, förklarar Tine Rytter för Ridehesten.

Har provat allt

– I slutet på veckan lade sig tre hästar ner efter att ha stått med hjälp av enkla selar. Två av hästarna visade tecken på neurologiska skador. Den ena hästen avlivades på natten medan de andra två avlivades morgonen efter. Vi har provat alla typer av behandling.

Vid tidpunkten fanns det ännu inga svar på proverna, men man misstänkte starkt att det handlade om EHV-1. Det bekräftades också sedan.

Under lördagen hade det inte skett någon försämring bland någon av de andra sjuka hästarna, och en häst ser ut att vara på bättringsvägen.
– Hästarna övervakas hela tiden av veterinär, och just nu har vi två hästar med neurologiska symptom där en får stöd av en hängmatta. Den hästen ser dock lyckligtvis ut att vara på bättringsvägen, säger Tine Rytter om nuläget.

Under söndagen delades följande efterlysning via Facebook.

Läs hela artikeln hos Ridehesten här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden