Sverige
13 mars 2018 16:36

Utsvultna vilda djur ger ridskola ekonomiska problem

FoderbristÅrets snörika vinter ställer till problem på många sätt. Inte minst för skogens vilda djur som har svårt att hitta mat. Vid Sollefteå ridskola är de hungriga älgarna och rådjuren ett så stort problem att de försvårar ridskolans verksamhet.

Utsvultna vilda djur ger ridskola ekonomiska problem
Ridskolechefen Kristina Girhagen berättar om stora problem med utsvultna vilda djur på Sollefteå ridskola (älgen på bilden har inget samband med texten). Foto: iStockphoto/Roland Thunholm

I Västernorrland har det denna vinter fallit mycket stora mängder snö, och skogens utvultna älgar och rådjur tar sig in i hagarna på Sollefteå ridskola för att få tag i hästarnas foder.
”Varje morgon vi kommer till ridskolan är det rådjur och älgar i hagen”, berättar ridskolechefen Kristina Girhagen för SVT Västernorrland.

Sollefteå ridskola har en del av sina hästar på lösdrift dygnet runt. Därmed finns det alltid hö i hagen som de vilda djuren söker sig till. När de vilda djuren ska ta sig in och ut ur hagen förstör de dessutom ridskolans stängsel.
”Det gör ju att vi går med ständig oro för om hästarna ska komma lösa”, säger Girhagen till SVT Västernorrland.

Varje dag går det åt cirka 150 kilo extra hö som förstörs eller blir uppätet av de vilda djuren. På grund av höbristen i landet säger Kristina Girhagen att foderkostnaderna på Sollefteå ridskola har ökat med astronomiska summor.
”Vi jagar hö överallt och nu transporterar man hö från Danmark och Finland till vårt område”, säger Girhagen till SVT Västernorrland, och berättar att priset börjar närma sig 10 kronor kilo för höet.

Ledningen på Sollefteå ridskola är nu så pressad av situationen att de står inför valet att göra sig av med hästar och ponnyer av ekonomiska skäl. Som ett försök till en nödåtgärd har ridskolan ansökt om skyddsjakt av de vilda djuren hos Länsstyrelsen.

SVT Västernorrlands hemsida finns en film som visar älgproblemet på Sollefteå ridskola

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden