Veterinärt
13 november 2019 20:03

Vaccin mot kvarka blir försenat

UppskjutetHästägare får vänta lite längre än planerat innan det nya kvarkavaccinet kommer ut på marknaden. "Det finns ingen anledning till oro. Vi har bara insett att vi behöver lite mer tid innan rapporten är klar att lämnas in för godkännande", säger Andreas Andersson, vd för Intervacc som tar fram det nya vaccinet.

Vaccin mot kvarka blir försenat
Ett vaccin mot kvarka är på gång men processen har dragit ut på tiden. Foto: Jeanette Flensburg

Bolaget Intervacc berättar i ett pressmeddelande att bolaget räknar med att lämna in sin registreringsansökan till det europeiska läkemedelsmyndigheten EMA i slutet av februari 2020, och inte under hösten 2019, som bolaget tidigare gått ut med.

− Det är inget konstigt som hänt, utan handlar om att vi inte vill stressa fram den rapport som ligger till grund för ansökan. Och eftersom vi tidigare gått ut med ett datum, vill vi nu berätta att det kommer att ske lite senare, för att inte skapa oro, säger Andreas Andersson, vd för Intervacc, till Ridsport.

Det är en omfattande rapport som utgör grunden för prövningen i EMA, Rapporten har tagits fram i samarbete med experter inom veterinärmedicin.
− Det finns inga tveksamheter kring vaccinet, underlaget eller våra data. Det är sammanställningen som tar tid, och med en gedigen och välarbetad rapport hoppas vi att processen för godkännande ska gå fortare, säger Andreas Andersson.

Kvarka

Orsakas av bakterien Streptococcus equi

  • Symtom
    Hög feber (över 39 grader) och hosta samt kraftigt, varigt näsflöde. Till de klassiska symtomen hör även bölder i lymfkörtlarna vid ganascherna och svårighet att svälja. Så snart kvarka misstänks, bör veterinär tillkallas för att säkerställa diagnosen genom provtagning av näsflöde eller svalj.
  • Behandling
    Hästar i normal kondition får i regel vila sig igenom sjukdomen.  Vissa individer blir dock mycket sjuka och får bölder som behöver dräneras eller sådan svårighet att äta och andas att de behöver antibiotika. Framför allt föl och unghästar kan bli riktigt illa däran. Dödsfall förekommer.
    Isolering rekommenderas redan vid misstanke om kvarka.
    Behandlande veterinär ger rekommendation om isolering utefter varje anläggnings förhållanden. Efter att sista hästen är symtomfri krävs en omfattande rengöring av stall, utrustning och kläder.
  • Smittspridning
    Mycket smittsamt. Kvarka smittar genom kontakt: slem, hostningar, infekterade kläder, utrustning. Bakterien börjar inte utsöndras till omgivningen under de första 24-48 timmarna, så det finns en chans att begränsa utbrottet genom snabba åtgärder. 
Expandera

Han säger också att man får räkna med att det tar ett år från att EMA får rapporten tills att vaccinet är godkänt och kan komma ut på marknaden.
− Så kanske i slutet av 2020, eller i början av 2021, säger Andreas Andersson.

Varje år rapporteras omkring 75 utbrott av kvarka i Sverige.

Bara den senaste månaden har 12 fall av misstänkt kvarka och ett fall av konstaterad kvarka rapporterats in. Rapporterna kommer från olika delar av Sverige.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden