Krönika
13 juni 2021 08:36

Vad är det för fel på er?

LedareÅter igen drabbas hästvärlden av att ett känt namn är misstänkt för våldtäkt mot barn. Ridsports redaktionschef ryter till mot de - företrädesvis män - som utnyttjar, och till och med våldtar, unga människor som ser upp till dem. "Vad är det för fel på er? Sök hjälp".

Vad är det för fel på er?
Lena Sellman är redaktionschef på Ridsport. Foto: Ridsport

Mitt under ett morgonmöte exploderar skiten mig rakt upp i ansiktet. En känd ryttare i vår hästvärld som jag alltid tyckt bra om för att han känts… ja, rekorderlig, är häktad för flera fall av våldtäkt och ännu värre – om det kan bli värre – våldtäkt mot barn. Han är inte dömd, men jag blir ändå så besviken på att han ens är misstänkt. Han också. Ska han visa sig vara en i raden av äldre män inom hästsporten som tar för sig av unga flickor, och pojkars, kroppar – för att de kan.

När jag var i 16-17-årsåldern uppvaktades jag av en elva år äldre vuxen man, som hade en jämnårig sambo. Det var oerhört smickrande och väldigt spännande med våra hemliga träffar. Gudarna ska veta att han inte tvingade mig till något, jag var så kär som bara en nykär tonåring kan vara och hela mitt liv kretsade kring hur och när jag skulle få träffa honom nästa gång. Men.

HAN. Borde. Ha. Sagt. NEJ. Han var den vuxne i vår relation.

Nu beundrar jag den som sa ifrån.

I stället sa han att han hade aldrig gjort så här mot sin sambo om det inte vore för att jag var så underbar. Naiv och oerfaren fattade jag inte att han bara utnyttjade mitt ungdomliga oförstånd för att tillfredsställa sin egen törst efter en (för) ung tjejs kropp.

Många visste, men bara vid ett enda tillfälle minns jag att en annan vuxen person sa åt honom att vafan håller du på med, hon är ju bara en unge? Då blev jag djupt kränkt, jag kände mig ju så vuxen med honom. Nu beundrar jag den som sa ifrån.

Och jag undrar: varför säger vi inte ifrån? Om vi vet? Varför säger vi inte till den som utnyttjar att jag vet vad du håller på med och det är inte ok.

Anmäl misstanke till SvRF så får de utreda, visa att de har ögonen på de här personerna. Sluta skydda deras beteende!

Tro inte att ni går under radarn. Vi vet vilka många av er är.

Och ni, företrädesvis män, som utnyttjar, och till och med våldtar, unga människor som ser upp till er, vad är det för fel på er? Sök hjälp. Tro inte att ni går under radarn. Vi vet vilka många av er är. #visparkarbakut

Tummenupp
Hiss

#vilyftervarandra
Jag vill lyfta Marianne Lilja Wittbom för att hon under sin tid som Flyingechef satte stopp för en anställd som under många år haft sex med elever och som ingen före henne hade stoppat.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden