Sverige
14 maj 2021 20:38
Ridsportplus

Vädjar till kungafamiljen för att rädda Häståkeriet

UppsagdaKungliga hovstallet ska ha marken och stallet, och det innebär att Häståkeriet på Djurgården inte ser ut att kunna leva vidare när nuvarande ägaren Carina Westman går i pension. Men nu kommer protesterna, som riktar sig direkt mot kungahuset.

Vädjar till kungafamiljen för att rädda Häståkeriet
Gryningsritt genom Kungsträdgården. Foto: Amanda Winberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Under snart 25 år har Häståkeriet på Djurgården i Stockholm erbjudit ridning för elever och turister, liksom turer med häst och vagn.  Men när ägaren Carina Westman nu förbereder sig för att gå i pension har Djurgårdsförvaltningen beslutat att kungliga hovstallet ska disponera stallet och hagarna i framtiden.

Detta var P4 Stockholm först att rapportera.

Djurgårdsförvaltningen, eller Kungliga Djurgårdens förvaltning som det heter, har som huvuduppgift att förvalta Konungens enskilda dispositionsrätt till Djurgården. Och nu har förvaltningen alltså andra planer än att låta Häståkeriets verksamhet fortsätta.

Häst O Vagn
Körning med häst och vagn är en av alla verksamheter på Häståkeriet. Foto: Amanda Winberg

─ Jag hade allt klart med köpare, och det var när vi skulle skriva kontrakt som jag fick beskedet. Jag har skrivit till kronprinsessan Victoria och drottning Silvia om vad detta betyder, men jag tvivlar på att de ändrar beslutet, säger Carina Westman till Ridsport.

Utanför Riksdagshuset
Gryningsritt i centrala Stockholm med Häståkeriet. Foto: Amanda Winberg

Kunglig mark

Förvaltning sköter Djurgården

Kungl. Djurgårdens förvaltning (KDF) leds av en slottsfogde och har som huvuduppgift att förvalta Konungens enskilda dispositionsrätt till Djurgården. I uppgiften ingår att värna det historiska kulturlandskapet, vårda den befintliga naturen och anpassa området till människors önskan om en stimulerande fritids- och rekreationsmiljö samt att se till framtida behov. KDF är självfinansierad. Intäkterna ska användas för att förbättra och försköna Djurgården.

Verksamheten är indelad i fyra ansvarsområden

  • Parkförvaltning
  • Fastighetsförvaltning
  • Naturvård
  • Evenemang
    Från Kungahusets hemsida.
Expandera

Häståkeriet har 500 ridande elever varje månad. En särskoleklass på gymnasiet har sin praktiska verksamhet i stallet med både stallskötsel, lektioner i ridning och körning och dessutom arrangerar Häståkeriet en omfattande turridningsverksamhet med bland annat gryningsritter i centrala Stockholm.

Verksamheten erbjuder också körning med häst och vagn, samt slädturer på vintern.

Ett andningshål för många hårt arbetande människor

─ Eftersom jag ska gå i pension så är det inte jag själv som drabbas värst men jag tänker på alla människor som kommer hit, inte minst nu under pandemiåret. Alla de som behöver stallet och hästarna för att orka lite till, eftersom det här är ett andningshål för många hårt arbetande människor.

Häst M Sele Foto Daniel
Hästarna används både till ridning och körning. Foto: Daniel Grönjord

─ Att få tillgång till marken på Djurgården och kunna erbjuda ridning och guidade körturer i denna fantastiska nationalstadspark är något fullständigt unikt. Jag är mycket stolt över att ha fått erbjuda detta under mina år, och jag hoppas att kungen vill ha oss kvar och kan ändra Djurgårdsförvaltningens beslut, säger Carina Westman.

Namninsamling har startat

Hon är inte den enda som vill rädda kvar Häståkeriet. I veckan har en namninsamling startats till förmån för verksamheten.

Jag skulle tycka att det var oändligt sorgligt om denna fantastiska verksamhet inte kan fortsätta

En av initiativtagarna är Daniel Grönjord.

─ Jag rider själv på Häståkeriets ridskola och jobbar på volontärbasis som stallvärd och med turridningarna på Djurgården på helgerna, och jag skulle tycka att det var oändligt sorgligt om denna fantastiska verksamhet inte kan fortsätta, säger han.

I uppropet kring namninsamlingen står bland annat:

”Det finns många hästverksamheter, och flera på Djurgården, men den verksamhet som bedrivs på Häståkeriet har inte någon motsvarighet i Stockholm.”

Namnunderskrifterna ska så småningom skickas tillsammans med ett brev till kungaparet, samt till Djurgårdsförvaltningen.

Häståkeriets kontrakt löper ut vid årsskiftet 2022–2023, så ännu en tid kommer verksamheten att pågå precis som i dag.
Här finns namninsamlingen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden