Avelsnyheter
19 oktober 2020 20:31
Ridsportplus

Vänner köpte avelssto ihop: ”Ser bara möjligheter”

Blivande uppfödareEva Drake af Hagelsrum väntar föl nästa år – tillsammans med nio vänner. Ett tilltag som har livat upp vardagen för det nybildade ägarkonsortiet som bland annat blivit medlemmar i Eva "Oa" Gudmundssons klubb "Fölfabriken". "Jag ser bara möjligheter", säger den sistnämnda.

Vänner köpte avelssto ihop: ”Ser bara möjligheter”
Indra omgiven av sina hagkompisar. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Företeelsen är inte ny, att gå ihop och äga en häst flera tillsammans känns igen från trav- och galoppsporten. Inom ridsporten är det inte lika vanligt, men Eva Drake af Hagelsrum och hennes vänner kanske kan starta en ny trend.

I samband med en trevlig middag i våras bestämde de sig för att föda upp ett föl tillsammans, och i april betäcktes hoppstoet Indra (SWB f-02 e Feliciano-Urbino, uppf Bäcksorkars Lantbruk AB) med hingsten Emmerton (KWPN f -98 e Emilion-Nimmerdor, uppf S. Van der Meer). Nu väntar tio vänner på ett gemensamt föl nästa år.
– Vi har en absurd fantasi om att sitta på VIP-läktaren någonstans och sippa champagne, berättar Eva Drake af Hagelsrum.

– Att vi valde Emmerton beror mycket på att han har visat på hög fertilitet, något som tydligen är viktigt när stoet är äldre och inte har haft föl på länge. Indra är ju 18 år, fortsätter hon och tillägger att stoet haft ett föl som 4-åring.

Indra köptes i unga år av en av delägarna, Claes Bonde, som även tävlat henne på hobbynivå i hoppning. Stoet har därefter ridits och tävlats av Kajsa Evergreen upp till 1,40, och det var i samband med att Eva Drake af Hagelsrum och en av de andra delägarna besökte en hoppträning i vintras som den ursprungliga tanken på att köpa stoet väcktes.

– Nu är det några som kommer och rider henne lite varje vecka, och några som borstar och sköter om resten. Tanken är att ta tre, fyra föl på henne och sedan får hon ”lulla på” hos oss så länge hon lever, berättar Eva som själv har två egna hästar som hon rider på hobbynivå.

Har blivit medlemmar i ”Fölfabriken”

Eva Drake af Hagelsrum har tillsammans med en av de andra delägarna huvudansvaret för Indra, som är uppstallad på det tidigare säteriet Ekensholm vid norra stranden av sjön Dunkern i Södermanland. Här bor Eva Drake af Hagelsrum i en statarlänga, vilket innebär att hon har daglig uppsikt över vännernas dräktiga ögonsten. De två som dagligen sköter om Indra betalar inte för de löpande kostnaderna, men resten delas lika och alla har betalat lika stor insats.

Eva-gudmundsson-5-200604-rt
Uppfödaren Eva ”Oa” Gudmundsson sköter ruljansen på Flemminge Gård. Foto: Roland Thunholm

Men det är inte bara det att ägarkonsortiet har Indra och ett blivande föl tillsammans, tilltaget har även lett till andra gemensamma projekt och framför allt studiebesök. Vännerna har besökt hoppträningar, de har blivit medlemmar i klubben ”Fölfabriken” och besökt klubbens grundare, uppfödaren Eva ”Oa” Gudmundsson, och de har återkommande loppisar.

Att få vara med om hela resan från ägget till det färdiga fölet, och lära sig om olika stammar och avelslinjer är en stor del av upplevelsen, menar Eva Drake af Hagelsrum.
– Indra hör inte till någon speciell stofamilj, men hennes uppfödare är fjärde eller femte generationens uppfödare på Gotland. Det började med ett litet halvblodssto 1870, och det stoet finns med i alla linjer ända fram till Indra.

– Dessutom har vi förstått att Irco Marco är en linje som det borde avlas på. Indra är ju efter Feliciano som är efter Irco Marco, fortsätter Eva.

”Jag ser bara möjligheter”

Eva Gudmundsson är lyrisk över hela upplägget.
– Det är verkligen fränt! Som uppfödare är det lite drömmen att få in en grupp med tio intresserade människor som både kan sprida kunskap och skapa nätverk.

En av delägarna är en kvinna som fått sin del i födelsedagspresent av sin man, och en annan är en kvinna som ridit tidigare men som nu är trebarnsmor och inte hinner med att ha egen häst, berättar Eva Gudmundsson. Ytterligare en hade inget hästintresse från start, men nördar nu ner sig i minsta detalj.
– Plötsligt är han insatt i allt från semin och vad det kostar till olika risktaganden, säger hon.

Att äga häst på det här viset är något som Eva Gudmundsson hoppas få se mer av i framtiden. Inte bara när det gäller avelsston och föl, utan när det gäller hästägande i stort. Istället för att en person ska behöva vända på varenda krona för att få hästägandet att gå ihop, öppnas det helt nya dörrar om man kan vara flera som delar på allt.
– Det är winwin. Jag ser bara möjligheter.

Även om alla tio inte kan vara med när fölet föds, ser Eva Drake af Hagelsrum framför sig att alla kan vara med vid fölvaket.
– Det finns ju kameror som man kan koppla upp mot mobilen. Men vi kommer definitivt att dricka champagne ihop när fölet är fött.

– Målet är att det ska säljas på elitfölauktionen nästa år, att vi ska få fler föl och att Indra ska åldras med värdighet, säger hon.

Eva Gudmundsson är försiktigt positiv inför målet att fölet ska säljas på elitauktionen.
– Stammen är inte supermodern, men det är en väldigt intressant kombination. Även om det inte blir ett föl för elitauktionen, är det ändå en bra grogrund för framtiden, säger hon.
– Blir det en fölunge lär det hur som helst bli värsta kalaset.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden