Sverige
30 april 2020 19:25
Ridsportplus

Våras för ridkläder i större storlekar

RidkläderRebecca Karlsson berättade i Ridsport för två år sedan om sitt problem att hitta ridkläder i större storlekar. Nu har ridsportbutikerna lyssnat på kunderna. Storlek 36 är fortfarande normen, men numera går det att hitta flera olika modeller av ridkläder upp till storlek 54.
− Vi har fått väldigt bra respons på det utbudet, säger Anna Rungegård från Börjes.

Våras för ridkläder i större storlekar
Ridsportföretagen har lyssnat på kunderna och nu finns ridbyxor även i större storlekar (bilden har inget samband med texten).

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För två år sedan berättade Rebecca Karlsson i Ridsport om sina problem med att hitta ridkläder i sin storlek. Hon frågade ridsportbutikerna varför, och fick svaret att det inte fanns någon efterfrågan (läs artikeln här).
− Jag tror att det beror på att vi som behöver större storlekar skäms och ger upp. Vi smiter in i provrummet och provar den största storleken, och när den inte passar smiter vi ut igen, utan att fråga efter större storlekar, sade hon då.

Börjes var ett av de företag som inte upplevde någon efterfrågan – då.
− Men vi bestämde oss för att göra ett nytt försök. Nu har vi flera ridbyxor i större storlekar, och vi har fått väldigt bra respons. Många gånger säljer de stora storlekarna ut först, säger Anna Rungegård, ansvarig för hästsportdelen på Börjes.
− Vi har även haft överdelar som väst och tröja, men tyvärr slutade leverantören sälja dem, säger hon.

Rebecca3
Rebecca Karlsson som efterlyste ridkläder i större storlekar för två år sedan, är fortfarande missnöjd med utbudet, även om det blivit något bättre. Foto: Pernilla Hägg

Börjes är stora nog att lägga egna beställningar hos tillverkare, det behövs eftersom det är svårt att hitta grossister som gör ridkläder i större storlekar, enligt Anna Rungegård.
− Kläderna ska inte bara vara större, utan alla mått ska stämma. Dessutom kan kläder i större storlekar vara betydligt dyrare, och vi har samma pris på allt i en serie, oavsett storlek.

Det är inget jätteutbud och vi ser heller ingen stor efterfrågan.

Carina Seumel, Hööks

Hööks har också utökat andelen ridkläder i större storlekar jämfört med för två år sedan.
− Men det är inget jätteutbud och vi ser heller ingen stor efterfrågan, säger Carina Seumel, inköpare på Hööks.
− Vi vill verkligen kunna serva alla kunder, men när vi inte har någon efterfrågan är det dyrt att hålla dessa storlekar i lager.

Rebecca Karlsson som efterlyste fler storlekar för två år sedan, tycker inte att utbudet har blivit särskilt mycket bättre.
− Affärerna behöver inte ha något jätteutbud, men det är diskriminerande att inte kunna köpa kläder. Allmänna träningskläder finns, men de klarar inte samma slitage som det blir inom ridsport.
− Jag hittar inte heller regnkappor eller arbetsbyxor, eller ens knästrumpor som passar.

Rebecca Karlsson efterlyser också att affärerna annonserar sitt utbud i större storlekar.
− De behöver göra mer reklam och ha modeller i annonserna som visar upp kläder i större storlekar, så att det syns att de finns.

Fakta

Nischade butiker lyckas

”Vi säljer bättre av ridkläder i stora storlekar än av det andra sortimentet”. Det säger Elisabeth Kölling som driver onlinebutiken Häst-affären, som specialiserat sig på ridkläder i stora storlekar.

Hon säger också att fler leverantörer som erbjuder ett större storleksutbud har dykt upp på marknaden.

Ett annat exempel är Hästhuset, som har både ridbyxor och tävlingskavajer upp till storlek 54, och har samlat sitt utbud i större storlekar på en särskild avdelning.

”Jag och min syster Anna som driver butiken är inte normsmala, utan drar storlek 42 och redan där är det svårt att hitta ridkläder”, säger Emma Elfstrand, som konstaterar att utbudet av större storlekar säljer mycket.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden