Sportnytt
15 oktober 2020 07:00

Världscupen i dressyr drar igång – med hoppning

PremiärPatrik Kittel är en av de svenska ryttare som laddar för att kliva in i hetluften igen när världscupen i dressyr har premiär i danska Vilhelmsborg i helgen. Först är det dock hoppning som gäller i Vilhelmsborg – och flera svenskar har redan hunnit plocka placeringar.

Världscupen i dressyr drar igång – med hoppning
Äntligen dags för världscuppremiär. Foto: Roland Thunholm

Stortävling efter stortävling har fått stryka på foten på grund av pandemin, men arrangören av världscuppremiären i dressyr har härdat ut. I helgen är det dags i danska Vilhelmsborg – och startfältet bjuder på några av Sveriges absoluta toppryttare.
– Det känns väldigt skönt att få komma ut och tävla igen och att få komma tillbaka till någon slags vardag, säger Patrik Kittel, som laddar för världscupstart med Delaunay OLD, i ett pressmeddelande.

Klara för start är även Johanna Due-BojeMazy Klövenhöj och Antonia RamelBrother de Jeu.
– Det känns jättebra att äntligen få komma igång igen och jag tror att det blir bra tävlingar i Vilhelmsborg, menar förbundskaptenen Bo Jenå, som drog igång uppladdningen på allvar i förra veckan.

Då var han och Louise Nathhorst på Tysklandsbesök för att träffa ryttarna och hålla träningar både på Patrik Kittels gård i Nottuln och hos Therese Nilshagen i Löningen.
– Alla ekipage såg väldigt fina ut och är i bra form. Vi fick också se några nya hästar, så det är spännande inför framtiden, säger Bo Jenå.

Världscupkvalen i Stuttgart, Madrid och London har sedan tidigare ställts in – kvar är kvalen i Lyon, Salzburg och Mechelen innan årsskiftet, om inte pandemin sätter stopp. FEI tar inom kort beslut om eventuella adderingar till världscupkalendern. Exempelvis har Frankfurt ansökt om att kliva in som ersättare för inställda kval. Här ska nämligen hållas femstjärniga tävlingar i december.
– Det kommer garanterat att bli en väldigt intressant världscupsäsong, väldigt olik jämfört med hur den brukar vara, säger Patrik Kittel, som håller alla tummar för en final i Göteborg nästa år.
– Om det är någon som kan hålla i en final så är det Göteborg.

Innan dressyrryttarna äntrar arenan är det dock hoppning som gäller i Vilhelmsborg. Tävlingen drog igång under onsdagen och bland de svenska ryttare som redan hunnit plocka topplaceringar återfinns junioren Ebba Danielsson, young ridern Erik Nordström och Emma Emanuelsson. De tvåstjärniga hoppklasserna sträcker sig från 1,25 till 1,45 i tre tourer – och avslutas med en Grand Prix på 1,45-nivå på fredag kväll.

FEI World Cup Dressage 2020/2021

17-18 oktober Vilhelmsborg, Danmark
27 oktober-1 november Lyon, Frankrike
11-15 november Stuttgart, Tyskland – inställt
26-29 november Madrid, Spanien – inställt
3-6 december Salzburg, Österrike
16-21 december Olympia, London, Storbritannien – inställt
17-20 december Frankfurt, Tyskland – tillkommer eventuellt
26-30 december Mechelen, Belgien
28-31 januari Amsterdam, Nederländerna – inställt
18-21 februari Neumünster, Tyskland
11-14 mars ’s-Hertogenbosch, Nederländerna
31 mars-5 april Gothenburg Horse Show, världscupfinal

FEI World Cup Dressage i Vilhelmsborg

Arrangörens hemsida.
Start- och resultatlistor både hoppning och dressyr.

Se världscupen live

Klockan 17.20 den 17 oktober sänder FEI Channel FEI Dressage World Cup Grand Prix.
Sändningen kan även följas live via Svenska Ridsportförbundets Facebook.
Klockan 13.50 den 18 oktober visar FEI TV FEI Dressage World Cup Grand Prix Kür.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden