Hoppning
15 april 2018 21:20

Häng med till Paris: Bildextra och intervjuer med toppligan

VärldscupfinalenVärldscupfinalen är över och vinnaren har korats. På presskonferensen, strax efter bubbelkriget, berättar de främst placerade mer om sina insatser.
– Det har varit en fantastisk vecka för USA med tre på topp-fyra, säger vinnaren Beezie Madden.

Häng med till Paris: Bildextra och intervjuer med toppligan
Beezie Madden vet hur det ska gå till på pallen. Andra världscupfinalsegern i karriären. Foto: Roland Thunholm

Under presskonferensen pryds podiet av en glad vinnare, som måhända får tvätta kavajen en extra gång när hon kommer hem

– Vi slogs lite med champagnen och jag fick en hel del över mig, säger Beezie Madden en stund efter att hon korats till världscupfinalvinnare för andra gången.
Efter att ha varit i ledning från start svajade det till i den sista rundan, men ett nedslag kvittade – segern gick till Beezie och Breitling LS (f 2006, e Quintero-Acord II).
– Jag blev lite nervös när bommen föll. Jag fick bita ihop och försöka jobba till slutet för att kunna sluta på fyra fel och undvika omhoppning.
– Jag är helt exalterad och min hästägare Abigail Wexner är här så jag är otroligt glad för hennes skull också, säger Beezie.

Ridsport
Beezie klappar om sin vinnarhäst. Foto: Roland Thunholm

Titelförsvararen McLain Ward slutade fyra med HH Azur (sto, f 2006, e Thunder van de Zuuthoeve-Sir Lui)
– Det har varit en fantastisk vecka för USA med tre på topp-fyra och med McLain också i toppen, säger Beezie och berättar att just världscupen är något av en favorit.
– Jag älskar världscupen. Det är det årliga mästerskapet, så det är det jag satsar på varje år. Jag tycker det är viktigt att det fortsätter och att det finns en sponsor som stöttar det. Det var spännande att ha en ny häst med och han kämpade verkligen för mig. Utan världscupen hade jag inte kunnat få det här svaret så tidigt på året.

”Ryttarna har gjort ett suveränt jobb”

Banbyggare Santiago Varela Ullastres från Madrid är ännu en person som kan pusta ut när finalen nu har satt punkt.
– Ryttarna har gjort ett suveränt jobb på banorna, de har visat upp verkligt fin sport. Jag tackar organisationen här för att jag fått förtroendet att bygga här. Det är en härlig arena och fantastiska funktionärer.

Nya uppdrag väntar runt hörnet för spanjoren och sedan innan är det klart att har han ett riktigt prestigeuppdrag år 2020.
– Jag åker till Madrid för att bygga banor och sedan till Calgary. Jag är otroligt stolt över att vara banbyggare på OS i Tokyo och tackar alla som gjort det möjligt, säger Santiago Varela Ullastres (läs en längre PLUS-intervju här).

”Beezie är en legendar”

Beezie Maddens landsman Devin Ryan red upp sig i den absolut sista rundan med Eddie Blue och la beslag på silverplatsen.
– Det är inte svårt att vara tvåa bakom en sådan legendar som Beezie. Jag är stolt över att vara amerikan och att vara precis bakom Beezie, vilken dag i veckan som helst.

Devins Eddie Blue (KWPN, e VDL Zirocco Blue-Marlon) var finalens yngsta häst med sina nio år och levererade hela finalen.
– Min häst har inte rivit på hela meetinget. Han har vunnit nästan allt han ställt upp i sedan fem års ålder, bland annat fyra Grand Prix-klasser förra året. Det säger allt om hur försiktig han är.
– Förra året var mitt mål att kvala till världscupen. I år var mitt mål att kvala till landslaget och kanske nådde jag det målet idag.

Nyfiken på Devin Ryan? Läs mer i Ridsports färska intervju här.

Mary Lou har mer att ge

Henrik von Eckermann låg tvåa innan finalen. Ett ner kostade honom en omhoppning mot Beezie Madden och han blev nu, precis som förra året, finaltrea med Toveks Mary Lou (sto, f 2006, e Montendro-Portland L). Han konstaterar att Beezie Madden är en klart värdig vinnare och utan tvekan förtjänar segern, och att en tredjeplats ”inte är så jäkla dåligt”. Dock hade han förstås velat komma högre upp.

Henrik Von Eckermann10 180415 Rt
Henrik på presskonferensen – måhända trött efter intensiva finaldagar. Foto: Roland Thunholm

– Jag tog för mycket i henne. Jag skulle bara ha litat på henne och det är mitt eget fel, säger Henrik om det som ledde till nedslaget.
– Vi försöker nästa år igen. Mary Lou har mer i tanken för hon är sparsamt tagen och började inte tävla internationellt förrän sent.

Tar med sig det som är bra

Innan presskonferensen träffar Ridsport Douglas Lindelöw. Fina finaldagar med Zacramento (SWB, val, f 2005, e Cardento-Cortus, uppf  Björn Mattsson) la honom på delad fjärdeplats inför söndagen. Ett respektive två nedslag i dag placerade ekipaget på elfte plats i deras första gemensamma världscupfinal.

– Jag tyckte inte att jag fick till första rundan så bra. Jag ville lite för mycket och hade inte så bra känsla egentligen, säger Douglas om dagens hoppning.

När du säger att du ska tjura en runda ikväll, vad gör du då?
– Jag är ganska tjurig och vill då egentligen inte ha så mycket med folk att göra, säger Douglas.

Han tillägger att det dock brukar gå över rätt fort och att han likväl pratar med bland annat Ridsport eftersom han gärna ger tillbaka till alla som följer honom.
– Ofta är det glada känslor man förmedlar och i bland är det mer besvikna känslor.
– Nu ska jag analysera det här med teamet och jag tycker vi har gjort många bra saker här. En elfteplats är inte så tokigt, även om jag hade en högre målsättning så klart att det är en liten besvikelse. Men, man får ta med sig det som är bra och kämpa vidare.

Finalens sista klass fick två dubbelnollor: Devin Ryan med Eddie Blue och Steve Guerdat med Bianca (SWB, sto, f 2006, e Balou du Rouet-Cardento, uppf Skattagård AB). Guerdat och Bianca blev totalt tior i finalen.

Totalt resultat
Resultat finalklassen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden