Sport
29 november 2014 11:30

Minderhoud kvalsegrare

Det blev holländskt i världscupkvalet i dressyr i Friends Arena. Hans-Peter Minderhoud tog segern med Glock's Flirt efter att den ena svenska ryttaren efter den andra drabbats av misstag.

Minderhoud kvalsegrare
Samlad segrare Anna-Lena Bergqvist

Världscupkvalet inleddes med Fabienne Lüttkemaier på sin nya häst Diamonds Forever, tidigare riden och tränad av Klaus Balkenhol. Fabienne berättade att hon under året med hästen fått jobba om ganska mycket för att få honom lyhörd och aktiv. Debuten i Friends Arena och större tävling gick riktigt bra med ett fint resultat strax över 71 procent.

Sönke Rothenberger har tävlat mycket med Favourit, senast förra helgen i Stuttgarts världscup liksom i Odense i Oktober. Han och fuxvalacken har etablerat sig på en nivå runt 72-74 procent och leverade ett bra program här med temporär ledning. Favourit reds tidigare av Sanneke Rothenberger i U25 men Sönke har fått bättre ”tjong” i Favourit och de verkar trivas tillsammans.

Flera ekipage drabbades av fel i ritterna och poängen sjönk. Malin Hamilton var på väg mot ett jättefint resultat och låg länge en bra bit över 70 procent. Ett fel i tvåornas bytesserie drog ner resultatet rejält. Fleetwood ser både stark, fräsch och verkligt säker ut i piaff och passage rörelserna, 67,46 procent.

Jennie Larsson är tillbaka med ” blomman” Zircoon Spring Flower efter en lättare skada som uppstod i Oslo. Här i Friends såg den store valacken ut att trivas utmärkt och Jennie lotsade honom genom GP-programmet. Utvecklingen sedan segern i Lövsta Future Challenge är rejäl även om det såg ut som omdagens ritt var lite på den säkra sidan utan tryck i piaffen. Totalt 68,34 procent.

Paulinda Friberg och Di Lapponia T är ett ekipage med allt uttryck som bara går att önska, eleganta och vackra tillsammans, en perfekt match. Di Lapponia var lite spänd inför inridningen och det syntes i den samlade skritten men allt eftersom ritten gick såg det bättre ut. Hennes ritt föll de flesta domarna i smaken men Hans-Christian Mathiesen var markant lägre. Han föredrog sitt danska ekipage Allan Skov med Volstrupgaards Cassiopeia.

Glock’s Flirt är Hans-Peter Minderhouds partner i världscupen hittills i år och de har gjort flera starter tillsammans. De placerade sig bra i både Odense och Lyon och har hunnit med en vända till New York och Central Park tävlingen i år. Flirt är en flott fux som har goda rörelser men svajjar betydligt i bytesserierna och vaggar rejält i piaffen. Precisionen och kvalitén i programmet är dock hög och 73,92 procent kändes efterhand som de andra ridit som lite för mycket.

Anton alias Don Auriello intog arenan tillsammans med Tinne Vilhelmson Silfvén. De började excellera i travskolor men fick en för dem ovanlig incident i ryggningen, Anton slog över i några steg galopp. Han tittade till flera gånger uppe vid C men de kom sams igen. Den största förbättringen är att idag visade de riktigt fin piaff och fick 9:or för det. Ryggningsmalören och ett fel i ettorna drog ner procenten till 72,90, kanske det lägsta resultat de någonsin fått.

Darcia VH såg minst lika tänd ut och Jeanna Högberg fick en lite häftig övergång ur sin ryggning men skolor och piaff leverades i bästa stil. De tävlade i Odense där de mötte tufft motstånd, här satt bytesserierna perfekt och den avslutande linjen blev riktigt fin, slutresultat 72,60 procent. På väg ut plockade Jeanna Högberg upp Dressyrringens utmärkelse Årets Dressyrkomet från ordförande Ulla Håkansson.

Patrik Kittel är populär och Toy Story klippte inte med öronen inne i Friends Arena utan tog sig lugnt an uppgiften. Toy levererade ett bra program allt medan Patrik fokuserat red på. Det blev en malör i den ökade galoppen och det påföljande bytet. Poängen kändes oväntat låga med strax under 72 procent.

Sista startande var Minna Telde med Santana som började starkt och var uppe på 74 procent efter skrittprogrammet. Santana gör fantastiska galoppökningar och bytena i varje kommer som på ett pärlband. Höger piruett blev mindre lyckad och poängen föll neråt för Minna . Totalt 70,74 procent.

Online-resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden