Veterinärt
12 december 2023 18:38
Ridsportplus

”Vem ska skjuta min häst?”

Veterinärbrist”Vem ska komma och skjuta min häst om veterinären inte hinner komma?” Det funderade uppfödaren Peter Heie på när hans fölsto fick kolik i somras.
De akuta följderna av bristen på jourveterinärer skapar oro bland hästägare, men också hos försäkringsbolag.

”Vem ska skjuta min häst?”
Stefan Fur från Dunstan och Anna-Karin Sandberg från Husaby Hästklinik. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  I somras fick ett av Peter Heies fölston kolik.
  – Vi började med att gå med henne, och så ringde vi olika veterinärer, men ingen jourveterinär gick att få tag i. Via en av veterinärapparna fick vi veta att vi verkligen behövde en veterinär, och då hade vi inget annat val än att köra sto och föl 2,5 timmar till Husabys akut i Skara.

  Dessförinnan hann många tankar gå genom Peter Heies huvud.
  – Vem ska skjuta min häst om det går så långt? Vem ska jag be göra det? Och vem dokumenterar att hästen var sjuk så att jag får ut livförsäkringen?

  – Jag har svårt att förstå att jag som skattebetalare inte kan få hjälp för att jag bor i norra Bohuslän, sade han också.

  Det var i samband med ett möte om bristerna i den akuta djursjukvården i Skara på måndagen som Peter Heie delade sin berättelse. Det slutade väl med stoet, men händelsen var bara en i en lång rad episoder från sommaren då stora områden stod utan jourveterinärer.

  Många veterinärer tvekar att jobba jour för att de inte litar på sin kompetens, men du klarar väldigt mycket

  Anna-Karin Sandberg

  Husaby Hästklinik har drivit på om att fler behöver dela på jouransvaret. Anna-Karin Sandberg är en av klinikens delägare.

  – Jag är utbildad i England där det är självklart att man jobbar jour. Det är det engelska Veterinärförbundet som ligger bakom detta.
  – Många veterinärer tvekar att jobba jour för att de inte litar på sin kompetens, men du klarar väldigt mycket. Och de flesta av oss blev veterinärer för att arbeta med akutsjukvården och hjälpa djuren.

  – Men har man väl börjat jobba dagtid är det svårt att börja jobba jour, konstaterade hon också.

  Veterinärer väntar på att få frågan

  Stefan Fur från försäkringsbolaget Dunstan berättade att han varit i kontakt med privatpraktiserande veterinärer som gärna skulle jobba jour då och då, men aldrig har fått frågan.

  Ett problem är också att Jordbruksverket inte har några medel att betala till privatpraktiserande veterinärer som arbetar jour.

  Under sommaren 2023 var Husaby Hästkliniks akut i Skara skillnaden mellan liv och död för hästar i ett stort geografiskt område.

  – Husaby räddar liv, och räddar pengar åt försäkringsbolagen, och vi brottas med att få tillgänglighet till akut djursjukvård i hela Sverige, sade Stefan Fur.

  Även från LRF, som också deltog i mötet, uttrycktes en oro för att djurägare i olika delar av Sverige har helt olika förutsättningar för att driva sin djurverksamhet, och att det också försämrar Sveriges möjligheter att öka graden av självförsörjning sett till livsmedel.

  Hästägare har frihet att välja veterinär

  – Lär av humansjukvården som samarbetar mellan offentlig och privat vård, var uppfödaren Peter Heies råd till aktörerna.

  En stor skillnad mellan humansjukvård och djursjukvård är att humansjukvården är upphandlad, påpekade Stefan Fur.
  – Hela försäkringsbranschen inom djur ger djurägare frihet att få välja veterinär. Vi låter våra kunder välja den veterinär de har tilltro till.

  Stefan Fur från Dunstan ville också få bort den skillnad som i dag finns, och som innebär att lantbrukets djur har högre prioritet än hästar.
  – Svensk hästuppfödning är i dag en stor exportgren och därför borde hästuppfödare likställas med andra djurhållare inom lantbruket. Det är också en fråga som avelsorganisationerna inom häst borde driva.

  Daniel Bäckström An
  Centerpartiets landsbygdspolitiska talesperson Daniel Bäckström. Foto: Anna Nyberg

  Mötet skedde på initiativ av Centerpartiet och med på mötet fanns Daniel Bäckström, partiets talesperson i landsbygdspolitiska frågor, och han lovade ta med det han fått höra till riksdagens budgetpolitiska debatt på torsdag.

  – Vilka konsekvenserna blir av en underfinansierad djursjukvård, det är något vi måste få fler att förstå, sade han.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden