Sverige
27 maj 2013 13:52

Veterinär får erinran

En veterinär i Skara får en erinran från Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvårdsbeslut, då denne agerat försumligt.

En ponnyägare kontaktade veterinären då familjens ponny insjuknat på tävling. Ponnyn visade koliksymptom och ville lägga sig ner. Mamman kontaktade veterinären efter 30 minuter, då ponnyn inte visat någon bättring. Hon fick rådet att fortsätta leda ponnyn och återkomma efter en timme. Men ponnyn blev inte piggare och veterinären kallades till tävlingen.

När veterinären var på plats lyssnade han på ponnyns mage och hjärtljud, samt tog pulsen. Diagnosen blev att ponnyn fått gaskolik, och den behandlades med kramplösande och smärtstillande. Enligt ägaren lyssnade sedan veterinären återigen på ponnyn och menade att den var bättre. Familjen fick rådet att åka hem med ponnyn så snart som möjligt för att komma till sin hemmiljö, samt att titta till den efter en-två timmar.

Familjen fick dock vänta ytterligare någon timme innan de kunde åka hem från tävlingen, då de samåkte med en annan ponny. Innan hemfärden kontaktades veterinären igen, då ponnyn inte var bättre. Enligt veterinären var ponnyn trött och behövde vila, vilket den skulle göra bäst hemma. Han sa också att ponnyn fått tillräckligt mycket medicin för att klara hemresan.

När ägarna kom hem med ponnyn blev den sämre och man tillkallade distriktsveterinär. När denne kom efter 30 minuter kunde han snabbt konstatera att ponnyn mådde mycket dåligt, med en puls under 60, helt tysta tarmar och vätskebrist. När veterinären fick höra vad den första veterinären medicinerat ponnyn med reagerade han kraftigt, och menade att smärtlindringen döljt symptom. När ponnyn dessutom inte mådde bättre av den höga dosen smärtlindring var läget akut.

Familjen körde ponnyn till Skara djursjukhus, men ponnyns liv gick inte att rädda. Ägarna anmäler veterinären som kom till tävlingsplatsen, då denne inte sonderade eller undersökte ponnyn rektalt. Han tog inte heller pulsen på allvar, eller satte dropp. Ponnyn fick även för stor dos smärtlindrande. Mamman menar också att ponnyn aldrig blev smärtfri, vilket veterinären borde ha sett och därmed insett allvaret i situationen.

Veterinären själv menar att det inte gick att ta in ponnyn någonstans på tävlingsplatsen då den fått medicin som är otillåten på tävling, och att det kunde ha spridit sig till tävlande ponnyer. Han anser att ponnyn svarade positivt på hans behandling. Anledningen till att ponnyn fick hög dos smärtlindring var med tanke på hemresan och att den delade transport med en annan ponny.  Veterinären menar att sjukdomsbilden vid kolik snabbt kan ändras och bli allvarlig.

Ansvarsnämnden bedömer att veterinären i detta fall borde skickat ponnyn till klinik, eller sett till att en annan veterinär fick ponnyn under uppsikt på hemmaplan. I ponnyns tillstånd borde den inte heller fått så stor dos smärtlindring. Nämnden anser att han agerat försumligt och veterinären får därför en disciplinpåföljd i form av en erinran.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden