Sverige
10 juni 2021 17:01

Veterinärmarknaden ska utredas för att åtgärda bristen

HästvälfärdHotet om veterinärbrist i sommar, och den långvariga veterinärbristen, gör att regeringen tillsätter en utredning som ska ta ett helhetsgrepp på veterinärmarknaden. För att lösa den akuta situationen hoppas regeringen på samarbete mellan klinikerna. 

Veterinärmarknaden ska utredas för att åtgärda bristen
Landsbygdsminister Jennie Nilsson uppmanade veterinärerna att samverka. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Veterinärerna har blivit fler – men trots det är det färre veterinärer som tar på sig jourberedskap. Det berättade landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) på en presskonferens under torsdagens eftermiddag. Flera kliniker har sagt att de ska stänga eller dra ner på öppettiderna under sommaren.

– Den tråkiga bilden är att vi har en väldigt utmanande situation inför sommaren. Jag uppmanar alla aktörer att samverka för att få en rimlig nivå. Det kommer att krävas mycket av aktörerna men min bild är att man är redo att kraftsamla, även om det inte blir den nivå vi är vana vid, sade Jennie Nilsson.

Se över antalet utbildningsplatser

För att få en bättre situation på längre sikt ska utredningen titta på flera saker. Dels handlar det om antalet utbildningsplatser och om det ska bli lättare att arbeta för veterinärer från utlandet.

– Den största andelen nya veterinärer i dag kommer från utbildningar utomlands. Men det finns inte ett oändligt antal att plocka, sade Jennie Nilsson.

Utredningen handlar också om att få till ett system som säkerställer jourveterinärer.

– Vi måste få till ett system där alla aktörer tar ansvar både över dygnets timmar och över landet, sade Jennie Nilsson.

Ser inte över arbetssituationen

Utredningen kommer inte specifikt titta på veterinärernas arbetssituation, där många rapporterat hat och hot, och den förhöjda risken för självmord.

– Det kanske skulle gå att lösa med ett verksamhetsansvar i stället för ett individansvar. Och om vi ser till att vi har rätt resurser borde det påverka arbetssituationen, sade Jennie Nilsson.

Magnus Rosenquist, Veterinärförbundet
Magnus Rosenquist, Sveriges Veterinärförbund. Foto: Jenny Svennås-Gillner

Sveriges Veterinärförbunds förbundsdirektör, Magnus Rosenquist, är besviken över att den psykosociala arbetsmiljön för veterinärer inte tas med.

– Jag kan tycka att det är hög tid att titta på yrkesrollen, många som jobbar kliniskt lämnar jobbet efter några år eller jobbar deltid. Det finns en psykisk ohälsa och självmordsproblem som vi skulle behöva utreda, säger han.

Tror inte på påtvingade jourer

Däremot är det bra att utredningen görs, särskilt för arbetsgivare och djurägare, menar Magnus Rosenquist. Men ministerns tal om att införa ett system där fler måste ta jourtid tror han inte på.

– En sådan reglering riskerar att gå ut över arbetsmiljön. Vi har en fri marknad och veterinärer behöver, precis som alla andra, återhämtning. Om du är överarbetad är det inte bra för djurskyddet.

När det gäller den akuta situationen inför sommaren har flera aktörer redan startat samarbete, berättar Magnus Rosenquist.

– Det förekommer lokalt arbete över koncerngränser.

Den statliga utredningen ska även kartlägga konsumenternas möjligheter att jämföra veterinärkostnader. Utredningen ska vara klar i oktober 2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden