Fälttävlan
12 september 2015 21:20

”Vi fick ändra planen”

De svåra förhållanderna och förlusten av förstaryttaren Johan Lundin gjorde att förbundskapten Staffan Lidbeck snabbt fick ändra planerna under lördagens EM-terräng.

”Vi fick ändra planen”

Staffan Lidbecks plan var att Sverige skulle gå för medalj i lördagens terräng. Men när Johan Lundin föll av i sitt försök att ta den raka vägen på sista vattenhindret fick förbundskaptenen ändra sina planer direkt. 
– Vi fick ändra planen. Vi var tvungna till det.  Men det är oerhört farligt att hamna i ett defensivt läge för då kommer de andra i fatt, som vi ser med Spanien nu, säger Staffan Lidbeck. 
– Jag tycker synd om Johan. Han gjorde egentligen en bra runda och en bra anridning till hindret där han föll. Det finns inget att lasta honom för. 

Övriga tre lagryttare fick order om att sitta kvar och se till att få in sina hästar i mål till varje pris. En helt annan strategi än vad ryttarna har gått och laddat för. Sara Algotsson Ostholt och Niklas Lindbäck vittnade om svårigheter att rida på det sättet. Detta spåddes på ytterligare av de tuffa förutsättningarna med ihållande regn som gjorde att underlaget släppte på flera ställen.
– Det var som att rida i tuggummi, säger sistaryttaren Niklas Lindbäck till SVT. 
– Hästen kom inte så långt som man trodde varje galoppssprång, man fick lite bära runt henne. Det är nog det jobbigaste jag har gjort. 

Sverige ligger på femteplats och har OS-platsen klar just nu. Men det är bara sex straff – alltså ett nedslag – tillgodo ner till Spanien. Och ingen av de kvarvarande svenska hästarna är stensäkra i hoppningen.  Och så ska de gå igenom en hästbesiktning på söndag morgon. 
– Men de såg helt okej ut när de gick i mål, säger Staffan Lidbeck som tycker att de tre ryttare som återstår i tävlingen gjorde vad de kunde. 
– Annas runda var viktig. Den höjde de andra. Hon lotsade runt sin häst på ett säkert sätt. 
– Sara gjorde precis vad hon skulle göra. Det var en jäkla press på henne och när hon gick ut började underlaget bli riktigt dåligt. 
– När Niklas gick ut var det nervöst. Underlaget blev bara sämre och sämre och hästen är inte etablerad på de här nivån. Det hade varit tuff utan pressen att komma i mål och om underlaget hade varit bra. Sedan var det litet snopet med de 20 straffen för utbrytningen. Men det var en strong insats. 
– Louise hanterade den här banan på ett bra sätt. 

Staffan Lidbeck tycker beslutet att ta bort stocken vid 21/22 var helt riktig. Detta gjordes efter att tre ekipage av fem föll där en bit in i klassen. Det var bara Johan Lundin i det svenska laget som behövde hoppa detta hinder. På presskonferensen efteråt ifrågasattes beslutet då det inte blir ett helt rättvisande resultat eftersom förutsättningarna för ekipagen ändras. Arrangörens svar på detta var att det är en del av sporten som ryttarna får acceptera. 

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden