Krönika
18 december 2018 08:39

”Vi som värnar om hästarna ska ta emot de skärpta reglerna med öppna armar”

Krönika"Det finns ingenting som är viktigare än att våra hästar mår bra och på den punkten kan vi aldrig någonsin kompromissa." Så skriver Ridsports gästkrönikör Louise "Loi" Lindström och gillar vad hon ser i nya TR.

”Vi som värnar om hästarna ska ta emot de skärpta reglerna med öppna armar”
Louise "Loi" Lindström är Ridsports gästkrönikör. Foto: Jenny Lindström

December, första advent och Sweden International Horse Show. Ett härligt avslut på ett fantastiskt tävlingsår 2018. Det går verkligen bra för svensk dressyr nu, med fina hästar, skickliga ryttare och imponerande tävlingar. Jag tror att vi är många som känner oss entusiastiska inför det kommande året.

De första tävlingarna under 2019 har redan öppnat för anmälan, de uppdaterade dressyrprogrammen finns redo att läsas in och de nya tävlingsreglementena har släppts. Hästarna har vinterträning på schemat, förhoppningsvis kommer det snart lite snö som vi kan ge oss ut och galoppera i.

Tävlingsreglementena för 2019 gjorde mig riktigt glad. Tillägget i TR I Moment 112, Ryttarens ansvar, speglar många av de positiva förändringarna i nya TR: ”Ryttare […] har ansvar för att över allt prioritera hästens välmående […]”.

Det ska knappt behövas sägas, men kan ändå inte sägas för många gånger. Det finns ingenting som är viktigare än att våra hästar mår bra och på den punkten kan vi aldrig någonsin kompromissa. Därför tycker jag att alla vi som värnar om hästarna och ridsporten ska ta emot de skärpta reglerna med öppna armar.

Fram för kontroller av nosgrimmor och bett! Bra att ett startförbud för en häst som inte är i tävlingsmässigt skick gäller i minst sju dagar. Härligt att rollkür och hyperflektion, förtydligat som böjning under tvång, nu är listat som en förbjuden åtgärd. För just tvång känns som ett väldigt malplacerat inslag i en sport som ska gå ut på att uppnå perfekt harmoni och samspel mellan häst och ryttare.

Bra kan bli ännu bättre, men allt som allt tycker jag att TR 2019 speglar den utveckling av dressyren som är nödvändig, i första hand för hästarnas skull men också för sportens överlevnad.

Apropå riktningen på sportens utveckling… Ja, jag vet att jag tjatar, men jag ser fortfarande fram emot att FEI ska tillåta träns även på högsta nivå och införa hjälmkrav också på de internationella dressyrarenorna.

Tills dess önskar jag er god jul, med hopp om ett roligt och framgångsrikt nytt dressyrår.

Louise ”Loi” Lindström är beridare, unghästutbildare och dressyrtränare.

Det är en krönika – en personligt skriven text där skribenten själv står för åsikterna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport 24/2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-