Sverige
3 maj 17:16

”Vi vill ha en 1177 för hästar”

ForskningMånga ryttare vänder sig till sociala medier för att dela med sig av tips och få svar på frågor. Samtidigt tycker man att det som sprids på nätet inte alltid är att lita på. I en ny studie efterfrågas mer tillförlitlig kunskap – exempelvis i form av ”en 1177 för hästar”.

”Vi vill ha en 1177 för hästar”
Många söker information om hästens hälsa på nätet. Foto: Roland Thunholm

Lovisa Broms, doktorand i idrottsvetenskap vid Malmö universitet, har frågat ryttare mellan 15 och 80 år var de hittar kunskap om hästar och ridning. Tidigare forskning har visat att sociala medier är en viktig informationskälla, men också att sociala medier kan vara problematiska.
– Ryttarna verkar generellt sett vara väl medvetna om att de bör tänka kritiskt, säger Lovisa Broms.

Men samtidigt som de tillfrågade ryttarna själva anser sig kunna hantera och bedöma informationen som sprids på nätet, är de inte lika övertygade om att andra ryttare är lika bra på att göra samma sak, menar Lovisa Broms. Specifikt ryttare som skiljer sig från dem själva i ålder och erfarenhet.

Auktoriteter mest betrodda

Mest litar man enligt studien på välbekanta auktoriteter i ridsporten.
– Ryttarna i vår studie säger att de litar allra mest på erfarna hästmänniskor i den närmsta kretsen: Tränare och veterinärer, men också andra ryttare på ridskolan eller i stallet, berättar Lovisa Broms.

De intervjuade ryttarna har också fått frågan om vart de helst vänder sig för att söka kunskap om hästar och ridning – och här efterfrågas mer lättåtkomlig och tillförlitlig kunskap på nätet.
– En person uttryckte exempelvis att ”vi vill ha en 1177 för hästar” och en annan sa att det behövs en ”häst-Wikipedia”. Ryttarna vill ha lättillgänglig, vetenskapligt baserad kunskap där de också ser källorna, säger Lovisa Broms.

Många ryttare söker exempelvis information om hästens hälsa och träning.
– Det handlar också mycket om tips och tricks – hur löser jag det här just nu.

– Den röda tråden i jakten på kunskap är alltid kärleken och omtanken om hästen. Hästens välmående är det viktigaste för ryttarna och en avgörande faktor som gör ridsporten så speciell och svår att jämföra med andra idrotter. Sedan finns det många traditioner och olika sätt att måna om hästen, och det gör kunskapsutbytet komplext, säger Lovisa Broms.

Fotnot: Studien gjordes i Sverige och Norge. Totalt svarade 1655 personer på en enkät medan 28 fokusgruppintervjuer genomfördes.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden