Sportnytt
5 juni 2018 11:34

”Viktigt att ryttare tar riskerna med hjärnskakning på allvar”

HjärnskakningEnligt förslaget till nya TR ska ryttare avstå från tävling i minst sju dagar vid konstaterad eller misstänkt hjärnskakning.
– Det är viktigt att alla aktiva ryttare tar riskerna med hjärnskakning på allvar, säger Göran Dalin, ordförande i Svenska Ridsportförbundets säkerhetsutskott.

”Viktigt att ryttare tar riskerna med hjärnskakning på allvar”
I Sverige är det för närvarande enbart inom fälttävlan som alla incidenter rapporteras, men i framtiden kan det bli aktuellt även för övriga ridsportdiscipliner. Arkivbild: Roland Thunholm

Efter en workshop inom Svenska Ridsportförbundet har en ny bestämmelse tillkommit i förslaget till nytt TR:

TR 1, gemensamma bestämmelser 2019, moment 112:
”Ryttaren är skyldig att:
Om läkare/ÖD/sjukvårdare konstaterar eller misstänker hjärnskakning efter fall eller slag, avstå från start i tävling minst 7 dagar.”

Vid workshopen i april diskuterades följdverkningar efter hjärnskakning. Bland ämnena fanns vikten av en ökad medvetenhet kring riskerna med hjärnskakning, hur tillbud på tävling bör rapporteras (i dagsläget saknas statistik) och hur uppföljningen bör se ut.

FEI inför krav

180605göran Dalin2 110420 Rt
Göran Dalin. Foto: Roland Thunholm

Det internationella ridsportförbundet FEI har infört kravet att från och med 1 juni 2018 ska alla incidenter bland ryttare på internationella tävlingar rapporteras till ryttarens nationella förbund. Där ska det finnas en handlingsplan för hur rapporterna ska hanteras. I Sverige är det för närvarande enbart inom fälttävlan som alla incidenter rapporteras, men i framtiden kan det bli aktuellt även för övriga ridsportdiscipliner.

– Det är viktigt att alla aktiva ryttare tar riskerna med hjärnskakning på allvar och sätter sig in i hur man bäst rehabiliterar sig, säger Göran Dalin, ordförande i Svenska Ridsportförbundets säkerhetsutskott.

– Här behöver vi en bra uppföljning av inträffade hjärnskakningar och information om den ”hjärntrappa” som finns framtagen för återgång till tävling inom lagsporter som ishockey och fotboll.

Vila är viktigt

En av läkarna bakom denna hjärntrappa är professor Yelverton Tegner, som har lång erfarenhet av idrottsrelaterade skador och själv är ryttare. På workshopen redogjorde han för fakta kring hjärnskakning och riskerna för följdverkningar – hur viktigt det är med vila för att ge hjärnan möjlighet att reparera sig samt riskerna inom ridsporten.

180605yelverton_tegner_ltu
Yelverton Tegner.

Han påpekade att även efter en lindrig hjärnskakning har man sett störd minnesfunktion i upp till sju dagar.

Professor Tegner ansåg att domare och andra ansvariga funktionärer på tävling borde få mandat att stoppa ryttare från fler starter om de ramlar av hästen och faller mot huvudet – något som nu alltså föreslås i nya TR.

En sådan regel skulle kräva utbildning i att upptäcka tecken på hjärnskakning, men även här finns erfarenheter från andra sporter att ta till, till exempel frågeformuläret SCAT5 som sjukvårdspersonal på plats kan använda.

Inom Upplands Ridsportförbund pågår ett intressant säkerhetsprojekt där elva föreningar undersöker bra sätt att enkelt kunna rapportera alla incidenter med hästar inblandade, HippoS. När projektet har utvärderats kan det förhoppningsvis bilda modell för övriga distrikt inom förbundet.

Fakta om

Hjärntrappan

Detta är hjärntrappans sex steg för återgång till aktivitet inom lagsporter. Det finns ingen utformning för ridsport ännu, men punkterna ger ändå en vägledning om i vilken takt ridningen kan återupptas.

  • 1. Inledande total hjärnvila på 24-48 timmar.
  • 2. Promenad, lätt jogging och cykling på motionscykel.
  • 3. Får springa och utföra teknikträning.
  • 4. Hårdare träning utan risk för kollision och huvudskada.
  • 5. Full träning.
  • 6. Återgång till tävling, om fullständigt symtomfri.

Det ska gå minst 24 timmar utan förvärrade symtom mellan varje steg. Backa ett steg om symtom uppstår.

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden