Veterinärt
11 maj 2022 08:40
Ridsportplus

Vissa bakterier gynnar spermakvaliteten

Bra bakterierTidigare har man ansett att bakterier i hingstars sperma ger minskad fertilitet och kortare lagringskapacitet, men enligt en spansk studie harmonierar vissa bakteriestammar väl med sperman.

Vissa bakterier gynnar spermakvaliteten
En ny studie går på djupet kring bakteriers påverkan på sperma. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Inom hästavel har faktorer som påverkar kvaliteten på sperman för lagring och transport undersökts på olika vis, medan hingstars infertilitet fortfarande är ett ganska outforskat område.

  Det händer att hingstar är infertila utan att det går att hitta någon direkt orsak.
  Därför har Carlota Quiñones-Pérez och hennes forskarkollegor vid universitetet i Cordoba, Spanien, analyserat mikrofloran i sperman från tolv fertila hingstar av olika raser, uppstallade på spanska arméns stuteri i Ecija.

  – Hos människor har man de senaste åren kunnat notera bevis för sambandet mellan olika sammansättning av spermans mikroflora och infertilitet, påpekar forskarna i studien. Däremot har detta inte undersökts så mycket inom veterinärmedicinen.

  Fyra bakteriegrupper sticker ut

  De spanska forskarna gjorde en molekulärbaserad analys och noterade fyra bakteriegrupper som förekom i rikligare mängd än andra hos alla hingstarna – firmicuter, bacteroider, actino- och proteobakterier. Dessa verkar ha en gynnsam inverkan.
  – Våra resultat visar att det kan finnas ett samband mellan vissa parametrar för spermakvalitet och bakterieflorans komposition hos de friska, fertila hingstarna, sägs det i studien.

  Nu tänker forskargruppen gå vidare och undersöka ett större antal hingstar som har problem med fertiliteten och kartlägga hur mikrofloran i sperman ser ut hos dem.

  Läs mer här: The semen microbiome and semen parameters in healthy stallions. C Quiñones-Pérez et al, Animals 2022

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden