Fälttävlan
22 augusti 2018 11:30
Ridsportplus

VM-aktuella Anna Freskgård: ”Vi är mycket bättre förberedda i år”

VM-aktuellMed två veckor kvar till VM är förberedelserna i full gång på gården utanför Tystberga. Anna berättar hur upplägget ser ut och hur hon och bästa hästen Box Qutie ska lyckas toppa formen i precis rätt tid.

VM-aktuella Anna Freskgård: ”Vi är mycket bättre förberedda i år”
Anna Freskgård, VM-aktuell i fälttävlan med stoet Box Quite. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Planering, planering och fokus på detaljerna. Så lyder Annas framgångskoncept. Sedan förra mästerskapet har ekipaget lagt om planerna helt och i år tror Anna på en topp–prestation.

–  Q har varit väldigt stabil i terrängen så hon fick ta det lite lugnt efter Aachen, men nu är hon igång igen och planen är såklart att toppa henne till VM. Just nu har jag väldigt mycket kommunikation med mitt team här hemma och med truppen om hur vi ska lägga upp det sista.

Fokuserar på vissa saker

När Anna blev VM aktuell bestämde hon och William, som själv tävlar aktivt, att han skulle ta ett steg tillbaka och gå in med en mer coachande roll.

– Vi har inte obegränsat med resurser och det blir såklart billigare om bara en av oss tävlar, säger Anna och fortsätter;

– Samtidigt blir det inte lika stressigt nu när jag inte behöver vara den som får verksamheten att gå runt, den pressen ligger istället på Williams axlar, och jag kan fokusera på mitt tävlande. Det har gett mig ett helt annat lugn.

Vi har valt tävlingar med omsorg och inför det här mästerskapet känner jag mig betydligt mer förberedd än förra gången. Anna Freskgård

Förberedelserna inför VM startade redan i vintras då Anna valde att lägga stort fokus även på sin egen fysträning. Med hjälp av en personlig tränare, sjukgymnast och massör har hon fått en bättre medvetenhet om sin egen kropp, något som syns på hästarna. Tävlingssäsongen startade också tidigt. Redan i slutet på februari reste Anna ner till Portugal och tävlade Fly Away. Dels för att VM-kvala hästen, men även för att själv hinna få så mycket tävlingsrutin innan höstens stora mål.

– Vi gick ut starkt så jag skulle kunna vara i tävlingsform redan innan jag tog ut Qutie på sin första 3* tävling för året, förklarar hon. Planen var lyckad och det blev en vinst redan första starten. Faktum är att alla Annas hästar placerat sig i alla starter de gjort hittills i år.

– Mina hästar är väldigt starka just nu. Vi har valt tävlingar med omsorg och inför det här mästerskapet känner jag mig betydligt mer förberedd än förra gången.

Så tränar de just nu

När vi ses håller Anna som bäst på att lägga upp en träningsplan för dagarna som är kvar. Konditionsmässigt ligger Qutie bra till försäkrar Anna. Hon vet hur lång banan kommer vara i Tryon och stoet gick samma sträcka i Saumur i maj.
– Hon har två galoppjobb kvar på schemat nu innan hon lämnar gården för att påbörja resan till USA. Vi kommer fokusera på att reglerbarheten ska finnas, med lätthet mellan de olika växlarna.

Anna.freskgård
Anna Freskgård med sina topphästar Fly Away och Box Qutie. Foto: Natalie Lindholm

I dressyren arbetar Anna främst på att hålla stoet avslappnad både mentalt och fysiskt. Hon planerar att rida igenom hela programmet några gånger och även rida upp minst en gång för teamets dressyrcoach  innan VM.

– Jag känner mig helt lugn med var vi befinner oss, säger Anna. Fredagen innan avfärd planerar hon att hoppa en klass på Norrköping Autumn Show, som ett sista genrep.

– Hemma arbetar vi vidare på att ha Qutie mjuk och smidig i hopparbetet samt kombinerar detta med att hålla hennes fokus skarpt och reaktionssnabbt. Vi tar hjälp av banhoppningshinder för att ställa upp lite tuffare terränglinjer som hon får arbeta sig igenom.

Försöker få henne avslappnad

Den dagliga träningen kompletteras med att Qutie skrittas för hand 40 minuter i skogen varje morgon och står på vibrationsband. Dessutom kommer fysioterapeuten Karin Magnusson ut och tittar över stoet en gång i veckan.
– Allt sker efter ett utförligt dagsprogram för henne så att hon kan känna sig trygg och avslappnad med vad som händer. Det behövs, för hon är en häst med mycket nerv!

Den sjunde september går flyget till Tryon, USA för både Anna och Q. Väl på plats ligger fokus på att hålla Q så lugn och avspänd som möjligt efter hennes första flygning.

– Att resa är inte hennes starka sida och hon är lite orolig så resan blir nog nästan jobbigast för henne, spår Anna och tillägger;

– När vi väl är där känner jag att det kommer gå bra!

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden