Fälttävlan
13 februari 2021 20:45
Ridsportplus

VM-häst till junioren Wilma Nyhlén

Ny duoI augusti fick Wilma Nyhlén ett samtal som hon aldrig kommer att glömma. Det var ägaren till VM-hästen Stinger som frågade om ryttaren kunde tänka sig att rida och tävla valacken. "Jag trodde inte det var sant. Jag började gråta," säger 17-åringen som nu har två tänkbara hästar till JEM i Segersjö senare i år.

VM-häst till junioren Wilma Nyhlén
Wilma Nyhlén och Stinger har redan gjort sin tävlingsdebut. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I somras blev det känt att Englandsbaserade Ludwig Svennerståls VM-häst Stinger skulle säljas då en OS-satsning inte var aktuell för uppfödaren och ägaren Ewa Kroon.

Stinger är väldigt speciell med mycket personlighet. Han ska till exempel alltid stretcha en stund när man tar ut honom på morgonen och så ska han ha mat först. Wilma Nyhlén.

Stinger (SWB val f 2007 e Spender S-Waajib xx, uppf/äg Skånegårdar AB) har tränats och tävlats av landslagsryttaren och flerfaldige EM-medaljören Ludwig Svennerstål sedan 2016. Ekipaget var åtta i brittiska Burghleys klassiker 2019 och ingick i svenska VM-laget 2018.

Men försäljningen gick så där under coronaåret med få tävlingar, reserestriktioner och lock downs i Storbritannien där Stinger var baserad då.
– Det var inte riktigt läge att sälja en sådan häst som Stinger då helt enkelt, säger Ewa Kroon.

”Började gråta”

I stället bestämde hon sig för att låna ut sin rutinerade häst till junioren Wilma Nyhlén.
– Jag trodde inte det var sant. Jag började gråta, säger 17-åringen som har haft Stinger hos sig sedan i slutet av augusti förra året.

– Det känns roligt för mig att ha Stinger på lite närmare håll och kunna följa honom. Och så känns det bra att kunna stötta det svenska ungdomslandslaget på det här sättet, säger Ewa Kroon.

Valet av tranåsryttaren Wilma Nyhlén var dock inte slumpmässigt. 17-åringen hade tidigare köpt Box Compromiss av Ewa Kroon.
– Box Compromiss var en lite för svår häst för mig, men genom Örups som har fött upp henne blev jag tipsad om Wilma, berättar Ewa Kroon.

Framgångar på ponny

Wilma Nyhlén har haft framgångar på ponny med bland annat SM-guld, NM-brons och EM-start på meritlistan. När hon nu fyller 18 i år har hon två hästar i stallet som kan ta henne till JEM i Sverige, Segersjö, i augusti. Att klara kvalen dit är första målet för tranåsryttaren.

– Stinger är väldigt speciell med mycket personlighet. Han ska till exempel alltid stretcha en stund när man tar ut honom på morgonen och så ska han ha mat först. Och så har han liten shetlandsponnykompis som han går med i hagen, säger Wilma Nyhlén.

– Han är väldigt fin att rida, jag lär mig nya saker hela tiden, han är pigg och glad jämnt, fortsätter hon.

Debuten är redan avklarad under hösten 2020, med ett par starter i lägre klasser.

Stinger.jpg
Wilma Nyhlén och Stinger har varit ett ekipage sedan i höstas och har börjat lära känna varandra. ”Jag lär mig saker hela tiden,” säger ryttaren. Foto: Privat
Img_7064
Wilma Nyhlén vid ponny-EM i Polen då hon red sin Lacken King som nu har gått vidare till en ny ägare. Foto: Annelie Frank
Ridsport
Ludwig Svennerstål och Stinger vid VM i Tryon, USA, 2018. Foto: Roland Thunholm
180915_ludwigsvennerstal_rolandthunholm
Ludwig Svennerstål och Stinger vid dressyrmomentet vid VM 2018. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
Ludwig Svennerstål och Stinger i terrängen vid VM i Tryon. Ekipaget slutade Foto: Roland Thunholm

Wilma Nyhlén bor i Tranås och hyr ett eget stall i närheten av Tranås Ridklubb, några minuters bilväg bort från hemmet. Hon går ekonomiprogrammet på gymnasiet.
– Mitt mål är att bli jurist.

Fyra uppfödningar

Stinger är en av endast fyra hästar som Ewa Kroon har fött upp. Hon har en hästgård med inackorderingar i skånska Torna-Hällestad och anknytningarna till ridsporten är många. Bland annat är unghästspecialisten och hoppryttaren Katarina Torstensson hennes kusinbarn och det var också hon som red in Stinger en gång i tiden.

– Jag har ridit honom själv också, säger Ewa Kroon som också tror att Stinger kommer att uppskatta att inte gå de allra svåraste klasserna i fälttävlan.

”Fantastisk möjlighet”

Även om Wilma Nyhlén satsar mot det svåraste en junior kan göra, känner hon ingen press på sig med en VM-häst i stallet.
– Nej, det gör jag inte, det är en fantastisk möjlighet. Men det är ett stort ansvar att ta hand om en så fin häst, säger hon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden