Veterinärt
28 mars 2019 14:27

WFFS kan spåras tillbaka till två fullblodshingstar

AnlagsbärareEn gemensam nämnare hos hästar med WFFS har hittats. När data gåtts igenom från tusentals hästar med WFFS-anlag går det att se att det är två fullblodshingstar som återfinns i deras stamtavlor.

WFFS kan spåras tillbaka till två fullblodshingstar
WFFS-genen har kunnat spåras till två fullblodshingstar. Genom bland annat Furioso II är dessa blodslinjer flitigt förekommande hos dagens hopp- och dressyrhästar.

Det är The Westfalian Society som har meddelat att de hittat ursprunget till Warmblood Fragile Foal Syndrome (WFFS). När data har gåtts igenom på över 2000 hästar med WFFS-anlag ur raserna Oldenburg och Trakehner, är det två fullblodshingstar som återkommer i stamtavlorna: Fullblodshingsten Bay Ronald xx (f-1893) och hans son Dark Ronald xx (f-1905).

Enligt rapporten ska mutationen som ger WFFS-anlaget ha skett hos dessa två hingstar eller kanske längre bak i deras härstamning. Men Bay Ronald xx och Dark Ronald xx var mycket populära avelshingstar och har därför kunna sprida anlaget vidare. Detta har främst skett genom Darks Ronalds söner Herold xx och Son-in-Law xx.

Furioso-linjen är särskilt ansvarig

Furioso xx var en dotterson till Son-in-law xx, och hans linje har framhållits som särskilt ansvariga som anlagsbärare. Genom Furioso xx och hans son Furioso II återfinns Bay Ronald och Dark Ronald i en lång rad olika blodslinjer idag, både i hoppning och dressyr. Hopphingsten Kannan och dressyrhingsten Floricello är bara två exempel på hingstar som kommer direkt ur Furiosos hingslinje.

Missvisande tycker amerikansk forskare

Samtidigt som The Westfalian Society presenterar sin rapport, menar en av USA:s ledande forskare på WFFS, Nena Winand, att mutationen inte ligger hos Bay Ronald xx utan kan spåras tillbaka ytterligare några hundra år.
– Analysen av ursprunget till WFFS1-mutationen som publicerats idag är missvisande, säger Nena Winand till Eurodressage.
– Mutationen introducerades i varmblods- och fullblodsraserna separat genom användning av ökenfödda araber som var bärare av defekten, tror Winand.

Nena Winand menar att Dark Ronald kan ha varit bärare av WFFS-anlaget, men att han inte är den ursprungliga källan. Winand säger att WFFS-anlaget kan ha funnits redan på 1600-talet, och att en storskalig studie som just nu görs på östeuropeiska arabhästar förhoppningsvis kommer att kunna ge mer kunskap om källan till WFFS.

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden