Fälttävlan
30 augusti 2021 20:00
Ridsportplus

Wieloch’s Utah Sun – bestämd ensamvarg

På voltenWieloch’s Utah Sun är stark i sig själv, självsäker och envis. Hon älskar att tävla och visa upp sig för alla. Nu gör hon sin elfte internationella säsong tillsammans med Louise Romeike.

Wieloch’s Utah Sun – bestämd ensamvarg
Wieloch’s Utah Sun älskar att tävla och visa upp sig. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När skåningen Louise Romeike, då med Svensson Jähde i efternamn, flyttade till Tyskland och OS-guldmedaljören Peter Thomsen 2010 var Wieloch’s Utah Sun den första häst hon började rida. Stoet var till salu men visade ständigt prov på sitt temperament. Hon fick ”Urmel” som smeknamn efter en tysk komiker, eftersom hon tyckte om att bocka och försöka få av sina ryttare.

Louise Romeikes andra mästerskapshäst, Waikiki (HOLST sto f 2006 e Quinar u Sila e San Patrignano Cassini, uppf Hans Thomsen, äg Louise Romeike och Hans Thomsen) och ”Urmel” är släkt då ”Urmel” är syster till Waikikis mamma. De har också samma uppfödare.

Utah-sun6-150813-rt
Oplacerad bara åtta gånger är ett fantastiskt facit. Foto: Roland Thunholm

Rosettplockare

Wieloch’s Utah Sun gör nu sin elfte internationella säsong, innan dess tävlade hon nationellt. Under alla dessa år på tävlingsbanorna har hon bara kommit hem utan placering åtta (!) gånger.

Ägarna Stefan och Michal Wieloch är tvillingar som driver varsin Ica-butik. Michals dotter red för Louise Romeike på ridskola i Sverige. Bröderna Wieloch kommer ursprungligen från Polen och var i polska Sopot när ”Urmel” debuterade på dåvarande tvåstjärnig nivå. De fick höra att stoet var till salu, och hörde kort efter tävlingarna av sig till Louise Romeike och frågade om de kunde hjälpa henna att behålla hästen på något sätt.

Det internationella genombrottet

Genombrottet kom först när familjen Wieloch hade köpt en del av stoet 2013 och trycket om försäljning var borta. När ”Urmel” slapp bli störd av provridningar kom resultaten, med bland annat placering i ekipagets första fyrstjärniga tävling (nuvarande trestjärnig), som också var debut på nivån för Louise Romeike.

Wieloch’s Utah Sun är stark i sig själv, självsäker och envis. Hon älskar att tävla och visa upp sig för alla. Så fort lastbilen börjar packas är hon redo för avfärd och hon förväntar sig att hon självklart ska följa med. Om hon inte får det blir hon ganska tjurig.

Gillar bara Waikiki

”Urmel” är inte så förtjust i andra hästar. I princip är det bara stallkompisen Waikiki som hon accepterar, men inte heller hon får vara för nära. Hon är inte direkt dum mot andra hästar, men visar tydligt att hon inte uppskattar deras sällskap.

Fakta

Wieloch’s Utah Sun

  • Född: 2004.
  • Kön: Sto.
  • Stambok: Holsteiner.
  • Härstamning: e Limbus u Imperial I e Cor de la Bryère .
  • Uppfödare: Hans Thomsen, Tyskland.
  • Ägare: Stefan Wieloch med familj och Hans Thomsen.
  • Smeknamn: Urmel.
  • Övrigt: Gör nu sin elfte internationella säsong.
  • Meriter: Silver i lag och individuell elva vid EM i polska Strzegom 2017, 24:a i Badminton 2019, representerat Sverige i Nations cup, flera placeringar och även segrar internationellt, SM-brons 2015.
  • Aktuell: OS-kvalad och högaktuell för Tokyo. Var aktuell till OS i Rio 2016, men Louise Romeike skadade sig innan tävlingen och ekipaget kunde inte åka.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden