Nyheter
24 juli 2018 08:47

Wynja Eriksdotter Rubin tar plats i EM-truppen

PonnydressyrEfter att en av de uttagna ponnyerna inte klarat FEI:s ommätning och därmed har internationellt startförbud, har första reserven Wynja Eriksdotter Rubin klivit in i ponnydressyrens EM-trupp. Möt hela dressyrgänget här.

Wynja Eriksdotter Rubin tar plats i EM-truppen
Pytt Hamberg med dressyrlaget som åker till EM: Meja Karlsson, My Sandgren, Ellen Olsson och Wynja Eriksdotter Rubin. Foto: Jenny Schwieler Staaf

För tre veckor sedan presenterades vilka ponnyryttare som åker till EM i ponnydressyr i Bishop Burton. I dressyren var det Meja Karlsson, Ellen Olsson, Mary Sophie Haid Bondergaard och My Sandgren. Mary-Sophies ponny Bomgaardens Dicaprio hade dock inte klarat FEI:s kontrollmätning i tyska Hagen och hade internationellt startförbud när truppen presenterades. Han gick inte heller igenom ommätningen som gjordes för en och en halv vecka sedan i Malmö (läs mer här), och kan därmed inte starta i EM.

In i dressyrtruppen kliver istället Wynja Eriksdotter Rubin och Wacos Rache MW RP 179, som i samband med uttagningen fick information om att de var första reserver.
– Det känns jättebra med Wynja i laget och hon har gjort jättefina ritter här, sade landslagsledaren Pytt Hamberg till Ridsport vid SM i Gävle.

Wynja Eriksdotter Rubin, 15 år, på Wacos Rache MW RP 179 (ASRP hingst f-05 e Waco-Valentino, uppf Maria Winberg/Stuteri MW)
Wynja Eriksdotter Rubin och Wacos Rache MW RP 179 tar plats i årets EM-trupp. Foto: Jenny Schwieler Staaf

På frågan om vem som är reserv till laget nu när första reserven klivit in och tagit en ordinarie plats, svarar Pytt att alla tre som hon nominerat inför EM är reserver i dagsläget, och det är det är Emilia Berglund Bergåkra, Moa Sundelöf och Zelma Björk. Ingen av dessa är utsedd till någon första reserv.
– Det har jag bara i mitt huvud, förklarar Pytt.
Att Wynja fick besked om att hon var första reserv berodde på osäkerheten kring Bomgaardens Dicaprio, och att Wynja därför behövde vara förberedd på att kliva in i laget om han inte klarade ommätningen.

Ett starkt lag med två SM-vinnare

Laget som åker till EM består av tre D-ponnyekipage och ett C-ponnyekipage. My Sandgren och Twenty Two har visat att de är i storform genom fem raka och imponerande segrar under de två senaste veckorna: segrar i både kür och final i Falsterbo samt segrar i båda kvalen och finalen vid SM.
– Känslan är toppen och nu hoppas vi ta med den här formen till EM, säger My efter de fina framgångarna.

Smgavle_jennyschwielerstaaf__mg_1480
Både My Sandgren på Twenty Two och Ellen Olsson på Daylight tog SM-guld i Gävle. Nu åker båda vinnarekipagen till EM. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Laget består av två nybakade SM-vinnare då även Ellen Olsson och Daylight vann SM i Gävle. Ellen är säker på att Daylight har kapaciteten att tävla mot D-ponnyer.
– Jag har haft EM som mål väldigt länge och jag har varit medveten om att det varit ett tufft mål så det känns helt fantastiskt att vi ska dit nu, berättade Ellen efter SM.

180724_jennyschwielerstaaf_mejakarlssonimg_5244
Meja Karlsson och Wise Guy gör både sitt första SM och sitt första EM i år. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Meja Karlsson har gjort något av en kometkarriär under året och red sitt första SM någonsin i Gävle, där det blev ett silver. Meja och hennes ponny Wise Guy gjorde internationell debut tidigare i år och har haft flera fina framgångar både i Finland och Tyskland.

För Wynja Eriksdotter Rubin och svenskfödda Wacos Rache MW blir det andra året de åker till EM, de är det enda ekipaget i årets lag som även deltog vid EM i fjol (My Sandgren deltog vid fjolårets SM men på annan ponny). Wynja och Wacos Rache kom på femte plats vid årets SM.

Här är Sveriges EM-trupp i ponnydressyr:

My Sandgren, 14 år, på Twenty Two (DRP hingst f-05 e Durello Top-Mister Man, uppf KVC)
Ellen Olsson, 15 år, på Daylight (KP val f-02 e Dijon S-Till the Champ, uppf Hermann Arts)
Meja Karlsson, 15 år, på Wise Guy (NL val f-08 e Bodo-Orchard d’Avranches, uppf S.H. Rutgers)
Wynja Eriksdotter Rubin, 15 år, på Wacos Rache MW RP 179 (ASRP hingst f-05 e Waco-Valentino, uppf Maria Winberg/Stuteri MW)

Ponny-EM går 7-12 augusti i Bishop Burton, Storbritannien. Landslagsledare är Pytt Hamberg.

180724_jennyschwielerstaaf_moasundelofimg_5299
Reserv: Moa Sundelöf och HB Dancing Daylight. Foto: Jenny Schwieler Staaf
180724_jennyschwielerstaaf_zelmabjorkimg_5244
Reserv: Zelma Björk och Maine. Foto: Jenny Schwieler Staaf
Brons: Emilia Berglund Bergåkra - Jarno RP 145 (ASRP hingst f-01 e Coelenhage's Purioso-Coelenhage's Let's Be the Best, uppf R. Bonhof)
Reserv: Emilia Berglund Bergåkra och Jarno RP 145. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden