Världen
5 mars 12:50

Ytterligare tävlingsstopp efter utbrott av EHV-1 i Kalifornien

SmittaEtt stort antal fall av EHV-1 har konstaterats runt om i Kalifornien efter utbrottet på en tävlingsplats, och den neurologiska formen har skördat ett flertal hästliv. Nu utfärdas ett tävlingsstopp i delstaten för att förhindra ett nationellt krisläge.

Ytterligare tävlingsstopp efter utbrott av EHV-1 i Kalifornien
”Att blanda hästar från hela landet på regionala, nationella och internationella tävlingar, kan få avsevärda konsekvenser för hästnäringen med tusentals smittade hästar”, står det i rekommendationsbrevet. Foto: Istock

Utbrottet av EHV-1 på en tävlingsplats i Kalifornien har fått långtgående konsekvenser med flera döda hästar samt ett stort antal konstaterade fall runt om i delstaten.

För att förhindra att smittan sprids vidare till andra delstater via regionala, nationella och internationella tävlingar har California Department of Food & Agriculture gått ut med ett rekommenderat tävlingsstopp på 28 dagar för så kallade hunter/jumper-tävlingar, som är den mest utsatta gruppen.

Övriga tävlingar skjuts upp med 14 dagar och för icke nödvändiga förflyttningar av hästar gäller detsamma.

Rekommendationen kommer ursprungligen från statsveterinären i Kalifornien, som även uppmanar hästägare att genast isolera hästar som uppvisar neurologiska symptom.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden