Sverige
3 december 2014 07:33

Inget krav på separat överdomare

Beslutet om att införa separat överdomare i dressyr genomförs inte nästa år.
"Vi ger en generell dispens från regeln under 2015", säger tävlingssektionens ordförande Tobias Mattsson.

Inget krav på separat överdomare
Tobias Mattsson, ordförande i Ridsportförbundets tävlingssektion. Roland Thunholm

I dag är det vanligt att en av de sittande dressyrdomarna på en dressyrtävling samtidigt har uppdraget som överdomare, och det blev en hel del reaktioner när det blev känt tidigare i höst att en separat överdomare skulle krävas från 2015. En fråga som lyftes var att startavgifterna inom dressyren nu skulle bli högre.

Men det handlar också om utbudet av överdomare.
-Vi måste vara säkra på att det finns tillräckligt med överdomare, och vi funderar nu på om andra grupper ska få behörighet att kunna vara överdomare, säger Tobias Mattsson, ordförande i Ridsportförbundets tävlingssektion.

En idé som funnits är att överdomare i hoppning skulle få dispens, men det är inte aktuellt i nuläget, enligt Tobias Mattsson. Det blir nu dressyrkommitténs sak att komma med förslag.

Är det ett misslyckande för tävlingssektionen att få skjuta upp överdomarkravet ett år?
-Vi har möjligen misslyckats i kommunikationen, men frågan i sig har diskuterats i över tio år, och många ser behovet. Vi har sittande domare som ringer oss och inte vill skriva på överdomarrapporten, och då har vi ett problem. Dessutom har överdomaren en viktig roll i vårt egen ansvar för djurskyddet på tävlingsplatsen, säger Tobias Mattsson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden