Världen
12 augusti 2013 22:23

Dansk hästvärld i chock

Dansk hästvärld är i chock efter avslöjandet om upprörande vanvård på ett danskägt stuteri i Polen.

– Om det varit i Danmark hade vi polisanmält honom direkt, säger ordföranden i Dansk Varmblod Jan Pedersen till Ekstra Bladet efter att ha sett filmen som tagits i hemlighet i maj av en polsk arbetare på stuteriet som ägs av den välkända, danska hästuppfödaren John Byrialsen.

Filmen, som först publicerades i den polska tidningen Gazeta Poznan, visar starkt avmagrade hästar i mycket dåligt skick, en del med öppna sår på olika ställen på kroppen. Efter publiceringen har polska myndigheter tagit bort mer än 50 av de 300 hästar Byrialsen har på sin gård i Posadowie söder om Poznan.

Dansk Varmblod kan inte agera mot John Byrialsen eftersom han lämnade organisationen för två år sedan. Jan Pedersen vet inte varför Byrialsen lämnade organisationen och förstår heller inte vad som har gått fel eftersom han är känd som en professionell uppfödare. Det enda Pedersen vet är att Byrialsen haft ekonomiska problem, att han bor i Danmark och har stuteriet i Polen med fullt ansvar för att hästarna får nödvändig tillsyn skriver tidningen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden