Distansritt
15 september 2013 06:21

EM-guldet kvar i familjen

Det blev Jaume Punti Dachs och Quran El Ulm, Spanien, som tog hem distansrittsguldet på EM i Most, Tjeckien. Därmed stannade guldet kvar inom familjen då Dachs fru Maria Alvarez Ponton är regerande Europamästare.

Båda två är professionella ryttare i distansritt och Jaume Punti Dachs är också tränare i Dubai. Maria Alvarez Ponton födde parets dotter ett par dagar före EM och kunde inte försvara sin titel. 

Två av de tre svenska ekipagen klarade årets EM-bana på 160 km. Det var 87 ekipage från 18 europeiska nationer som gav sig iväg i gryningen på lördagen. Eftersom EM återigen var ett öppet mästerskap fanns även ekipage från arabländerna, Sydafrika och Thailand med. Klassen vanns som väntat av Förenade Arabemiraten genom Dalmook Rashid al Maktom med Yamanah med 21,72 km/tim. 

De första 122 km var det ofta en större klunga med ekipage från arabländerna, Storbritannien och Frankrike som höll sig inom ett par minuter. Jaume Punti Dachs hade ledningen bland EM-ekipagen frän start till mål och vann guldet på 7.42,40 tim, 20,88 km/tim. Silvret gick till Frankrikes Philippe Jean Francis med Qrafik la Majorie och bronset överraskande till den polska ryttaren Kamila Kart med Raila des Sables.

En ovanlig uteslutning drabbade brittiskan Emma Finnie, som tills hon stoppades efter drygt halva distansen låg i tätklungan. Hon stoppades på grund av att hon hade tappat för mycket vikt. Minivikten är 75 kg. 

De tre svenska ekipagen Zinnner ox/Frida Ekström, Ganzir ox/Caroline Franzén och Baron Grey Star ox/Yvonne Ekelund, var ganska bra med i den ordningen i början, men i vetgate 3, efter 91 km, var det 50 minuter eller mer upp till tätklungan. I vetgate 4, efter 122 km, sprack det sköra svenska laget när Ganzir blev utesluten för hälta. De sista 38 kilometerna tog orken slut för många, men Zinner och Frida kämpade till sig plats 18 av de 34 som var godkända i mål på tiden 10.18,40 tim,15,61 km/tim. Baron och Yvonne också godkända men näst sist på 14,54 km/tim. 

Bästa skandinaviska ekipage blev Al Thaka Mellemgaard och Olaug Espeli Carstensen, Norge, som tog en hedrande niondeplats med tiden 8.40,06 tim, 18,57 km/tim. Bara nio minuter bakom Frida kom danska veterinären och mästaren Johanne Hvid in som nr 19 med sin Lufas ox.
Preliminärt lagresultat är guld till Frankrike, silver till Spanien och brons till Italien. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden