Dressyr
6 december 2016 14:26

Betten kvar och vaggor förbjuds

Elastiska remmar eller vaggor mellan sidostycke, tyglar och bett blir nu uttryckligen förbjudet i dressyren. Det blir dessutom fortsatt otillåtet att tävla dressyr bettlöst. Däremot lättas klädkoden upp.

Betten kvar och vaggor förbjuds
Vaggor blir uttryckligen förbjudet i nya TR.

Flera nyheter kring dressyren presenterades av Britt Hammar, TR-ansvarig i Ridsportförbundets dressyrkommitté, i samband med en samling kring dressyrfrågor på Chalmers i Göteborg på måndagskvällen. Den största förändringen handlar om att hatt och kubb förbjuds på tävlingar som styrs av Svenska Ridsportförbundets reglemente. Där blir det krav på hjälm från 1 januari.

Dessutom sätter tävlingssektionen nu punkt för debatten om vaggor.  I våras uppstod en diskussion huruvida det var tillåtet att rida med vaggor eller elastiska band mellan bett och tyglar eller bett och sidostycken. Ridsportförbundet klargjorde att dessa aldrig hade varit tillåtna, eftersom den utrustning som inte uttryckligen nämns i dressyrens TR per definition är förbjuden.

Nu sätter förbundet tydligt ned foten mot vaggorna. I det nya tävlingsreglementet kommer det att stå att ”bett ska ha en direkt kontakt med sidostycke och tyglar utan någon fjädrande funktion”, kunde Britt Hammar meddela åhörarna på Chalmers.
När det gäller hästens utrustning blir det fortsatt förbjudet att tävla dressyr bettlöst under 2017.
– Vi skulle gärna se mer forskning på hur betten påverkar hästen, sade Britt Hammar och gav en öppning till forskningen på Chalmers.

Klädkoden inom dressyren får lättnader nästa år. Det blir inte längre krav på att skjorta, tröja och krage ska vara ljusa, eller att slips och plastrong ska vara vita. Därmed är det fritt fram för färgsprakande ryttare. Kravet på vita ridbyxor är borta sedan länge, och det finns inte heller något krav på att kavajen ska ha någon särskild färg.
Det blir även möjligt att använda två dressyrdomare  i stället för en.
– Den möjligheten finns i klasser till och med Msv B, och vi ser helst att den andra domaren sitter mitt på långsidan, vid E eller B, säger Britt Hammar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden