Hoppning
24 mars 2017 12:05

Lotta Björe tror på svensk medalj i Omaha

Nästa helg är det dags för världscupfinalerna i Omaha, USA. Ridsport har bett expertkommentatorn Lotta Björe tippa utgången i hoppning, och hon berättar att hon både tror och hoppas på att det blir svenskt i topp.

Lotta Björe tror på svensk medalj i Omaha
Lotta Björe tippar utgången i Omaha, där hon både hoppas och tror på svenskt i toppen.

37 ryttare från 20 länder gör upp om hoppmedaljerna vid årets final i FEI World Cup. Hela uppställningen med ryttare och hästar hittar du här. Ridsport ringde upp SVT:s expertkommentator Lotta Björe för att höra vilka hon tror kommer åka hem med medaljer från Omaha.
– Jag tror på en europeisk seger i alla fall, säger Lotta.
– Men någon amerikan borde slå sig in eftersom bland de bästa eftersom de rider på hemmaplan, men jag tror inte det blir vinst.

Efter att Lotta gått igenom vilka hästar alla ryttare rider, tippar hon att regerande mästaren Steve Guerdat, Schweiz, på svenskfödda Bianca (SWB, sto f-06 e Balou du Rouet-Cardento, uppf Skattagård AB) är en av dem som kommer att rida hem en medalj. Guerdat kan man aldrig räkna bort – han är bäst när det gäller, enligt Lotta.
– Dessutom är det kul att han rider svenskt, säger Lotta som gärna ser svenskt på medaljplats.
Bianca har visserligen inte gjort några mästerskap på den här nivån, men Lotta menar att Guerdat aldrig skulle välja att rida henne om han inte var säker på att hon kunde leverera.

Till toppstriden lägger hon även Denis Lynch, Irland, på All Star 5 (HANN, hingst f-03 e Argentinus-Alme) – en häst som Lotta tycker ser bättre och bättre ut för varje år.
– Han var en av de två hästarna som gick felfritt rakt igenom förra året.
Nackdelen kan vara att han är lite långsam i tidshoppningar, så blir det flera felfria är det inte Lynch som avgår med segern.

Medaljplats kan det också bli för Marcus Ehning, Tyskland, på Pret A Tout (SF, val f-03 e Hiram Chambertin-Stew Boy). Hästen är enligt Lotta en fantastisk hoppare
– Han är vrålsnabb och erfaren.
Att sitta på erfarna hästar som gjort sådant här tidigare är en stor trygghet för ryttarna, menar Lotta.

Den amerikan som kan utmana den här europeiska trion tror Lotta är Mclain Ward på HH Azur (SBS, sto f-07 e Thunder van de Zuuthoeve-Sir Lui).
– Mclain kan man inte heller räkna bort, och han rider som sagt på hemmaplan.

Om svenska hoppet Henrik von Eckarmann och Mary Lou 194 (Westf, sto f-06 e Montendro I-Portland L, uppf Hubert Nienhaus) säger Lotta att han hade varit en stark medaljkandidat om det inte varit för det som hände i Paris.
– Mary Lou är en så känslig häst och det går inte att säga hur hon reagerat på det här.
Men Lotta berättar att hon ändå både tror och hoppas på att det kan gå bra för Henrik.
– Han kan fortfarande ha en chans.
– Henrik är så hungrig på det här, han vill mer, och Lotta tillägger att han och Mary Lou matchar varandra fantastiskt bra.
– De är ett bra par, och hade planen gått som den skulle med matchningen i Paris hade de nog varit ännu bättre.

Nackdelen för Henrik och Mary Lou kan – förutom incidenten med den brutna stigbygeln – vara flygresan över Atlanten.
– Jag vet inte om Mary Lou flugit tidigare, säger Lotta.

När världscupsfinalerna i hoppning direktsänds sitter Lotta som vanligt i kommentarsbåset. Svt1 och SvtPlay sänder första omgången 02:05 fredag 31 mars, och andra omgången 02:05 lördag 1 april.

Tredje och sista omgången av finalen direktsänds i Svt24 söndag 2 april 21:00.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden