Hoppning
8 juni 2017 09:30

Thornton fälld för att ha piskat hästen innan den dog

Den irländska hoppryttaren Kevin Thorntons häst dog vid ett träningspass på en tävling och han har anklagats för att ha ridit hästen till döds. I går fälldes Thornton av FEI-tribunalen för att ha piskat sin häst och stängs av.

Thornton fälld för att ha piskat hästen innan den dog
Getty Images/iStockphoto

FEI-tribunalen stänger av Kevin Thornton i fyra månader för det som hände innan hästen Flogas Sunset Cruise föll ner död.

Vittnen har berättat hur ekipaget galopperade medan Thornton använde sitt spö gång på gång och att 10-åringen slutligen kollapsade. Sedan dess har Thornton anklagats för att ha ridit sin häst till döds på galoppbanan vid den tvåstjärniga hopptävlingen i Frankrike.

I de 37 sidorna med tribunalens beslut går det bland annat att läsa att galoppträningen skulle vara en del i ett nytt träningsupplägg för hästen, som beskrivs som känslig och lite speciell. Den nya träningen sattes in efter att hästens insats på banan dagen innan, enligt vad tribunalen har förstått av vittnen, hade varit ”till besvikelse”.

Piskades upprepade gånger
Det var under denna träning hästens blev slagen gång på gång. FEI-tribunalen meddelar att de fastslår ”med säkerhet att hästen har piskats upprepade gånger, väsentligen och överdrivet, och klart mer än de tre gånger som Thornton påstod”. FEI har bland annat hört åtta vittnen som alla har intygat att Kevin Thornton gick för långt.

Dödsorsaken har inte kunnat fastställas och FEI-tribunalen har inte fattat något beslut om Thornton är ansvarig för hästens död, men FEI meddelar att saken skulle ha utretts även om hästen inte hade dött.

”Viftade med spöet”
Thornton själv säger att ha ska ha använt spöet ett par gånger på hästen och sedan viftat med det, viket han tror skulle kunna misstas för att han slagit hästen. Thornton säger även att han, i motsats till vad vittnena uppgivit, inte skulle ha varit arg vid tillfället och även att han tror att det här kan vara någon konspiration mot honom.

FEI köper inte förklaringarna då det saknas bevis för dem. De skriver bland annat att ”det fanns ingen tvekan om att hästen upplevde obehag och att det hade drivits bortom sin förmåga. Hästen hade blivit piskad för mycket, som några vittnen bekräftat hade den blivit piskad en gång vid varje steg. Mr Thornton bortsåg fullständigt från hästens välfärd”.

Straffet blir fyra månaders avstängning och böter på ungefär 45 000 kronor. Domen kan överklagas fram till den 27 juni.

Hela beslutet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden