Sport
3 juni 2016 08:30

Japans OS-ryttare klara

Fler och fler OS-lag blir klara inför höstens stora begivenhet. Nu är till exempel det japanska hopp- och dressyrlaget uttaget (uppdaterad).

Japans OS-ryttare klara
Taizo Sugitani gör sitt sjätte OS för Japan. Här med Avenzo, som är en av två tänkbara OS-hästar för japanen, vid GCT-tävlingen i Wien 2015.

Japan har kvalat in som lag både i hoppning och dressyr. Mest rutinerad är hoppryttaren Taizo Sugitani som bott i Tyskland sedan 1993 och som nu gör sitt sjätte OS. Bästa resultatet är en 15:e plats vid OS i Aten 2004, han var också tiondeplacerad vid VM 2010.

Övriga hoppryttare blir Reiko Takeda, enda tjej och yngst i laget (32 år), som har ridit ett OS tidigare när hon var med i London 2010. Däremot blir det OS-debut för Toshiki Masui och Daisuke Fukushima.

De japanska dressyrlaget består av tre OS-debutanter, Masano Takahashi, Kiichi Harada och Akane Kuroki. Endast Yuko Kitai har ridit ett OS, det var 2008 i Hong Kong.

När det stod klart att Japan tog en lagplats vid OS började de att köpa in hästar från Europa för att få ett slagkraftigt lag. Yuko Kitai köpte Don Lorean (f-01 e. Don Larino-Rouletto) från Alexandra Barbancon Mestre – och har lyckats bra. Bra har det även gått för Akane Kuroki och Toots (f-00 e. Jazz-Havidoff) som tidigare reds av Imke Schellekens-Bartels och Masano Takahashi köpte Fabriano (f-00 e. Florestan I-Angelo xx) av österriskan Renate Voglsang.

En som också försökte köpa sig en OS-häst var Hiroshi Hoketsu. När han köpte Brioni W (f-01 e. Breitling-Diego xx) av Wolfram Wittig, var det med OS i Rio som mål. Tyvärr skadade sig hästen och ekipaget kom aldrig till start. Hade Hiroshi lyckats hade han blivit den äldsta OS-deltagaren någonsin. Han fyllde nämligen 75 år i mars.

Japan hade ett eget sätt att ta ut sitt dressyrlag. De ordnade en specialtävling i Hagen, med de sex kandidaterna, och lät dem rida om de fyra OS-platserna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden