Sportnytt
11 juni 2015 10:55

FEI-beslut på rad

FEIs styrelse går nu vidare med rekommendationer om arvode till FEIs ordförande i enlighet med beslutet på FEIs Sport Forum. En översyn av FEI-reglerna pågår för att ge FEI möjlighet att agera mer självständigt när misstankar om fusk och regelbrott uppkommer.

FEI-beslut på rad
FEIs generalsekreterare Sabrina Zender med ordförande Ingmar de Vos i bakgrunden. Foto: FEI

Det högsta beslutande organet inom det internationella ridsportförbundet FEI har haft möte i Lausanne 9 juni. Styrelsen, FEI Bureau, där bland annat Maria Gretzer har en plats som ryttarrepresentant, hade en lång agenda att arbeta sig igenom. 

En utredning ledd av FEIs vice ordförande John Madden, tillika ordförande i hoppkommittén, har tillsatts med slutmålet att fastställa den ersättning som FEIs ordförande Ingmar de Vos ska få. Fem personer ingår i utredningen och de kommer tillsammans att förhandla med de Vos om beloppen.

FEI följer därmed i spåren av många stora internationella idrottsorganisationer där den valda ordföranden är avlönad, en utveckling som öppnar för en professionalisering av rollen och framtida kandidater utan egen förmögenhet. 

Styrelsen diskuterade ett antal föreslagna förändringar till det internationella tävlingsreglementet. Ett förslag är att FEI själva ska kunna lämna in en protest om något inträffar på en tävling. Nuvarande regler stipulerar att det bara är representanter för nationella förbund som får lämna in protester. En ändring ger FEI möjlighet att agera friare för att stävja regelbrott.

Ett nytt regelavsnitt finns på förslag för att hantera misstanke om riggade tävlingar, spel, mutor och korruption av olika slag. De olika förslagen kommer upp till omröstning under vinterns generalförsamling i november.

Ett antal reviderade regeluppsättningar har godkänts, såsom för världscupen i hoppning och dressyr. Från och med 2016 kommer det att hållas ett Europamästerskap i dressyrens U25-klass, så nu har Lövsta Future Challenge ännu ett syfte. Den och andra tävlingar får antas bli kval inför nästa års mästerskap.

Nästa år får unghäst-VM i dressyr, för första gången på många år i holländska Ermelo, en 7-årsklass på Lilla Rundan-nivå.

Distansens reglemente får en förändring så att större straff tilldelas ryttare vars hästar drabbas av skador. Dessutom ska straffpoäng delas ut om hästar startas under de reglerade viloperioderna mellan tävling. Straffpoängen kommer att innebära en automatisk avstängning på två månader. Detta träder dock i kraft först i början på nästa år.

Bosnien och Hercegovina har godkänts som temporär medlem, deras medlemskap godkänns formellt av generalförsamlingen. 

Avelsorganisationen World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH) kommer att teckan ett Memorandum of Understanding (MoU) med FEI om samarbete. Det reglerar bland annat samarbetet kring rankinglistorna där FEI kontrollerar de individuella hätarnas ranking. WBFSH har ansvaret för ranking för uppfödare, hingstar och stamböcker.

Beslutade mästerskap
2016 
Furusiyya FEI Nations CupTM Hoppfinal, Barcelona, Spanien 22-25 September

2017
FEI Europamästerskap i hoppning för YR, Juniorer och Children, Samorin, Slovakien
FEI Europamästerskap i fälttävlan för YR och Juniorer, Millstreet, Irland

Styrelsens alla beslut

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden