Sverige
17 november 2020 13:40

554 miljoner i nya stödpaketet till idrotten – fem miljoner till ridsporten

Uppdaterad 15.25Totalt kommer över 2 300 föreningar att få ekonomiskt stöd genom regeringens nya stödpaket, där pengarna börjar betalas ut på måndag. På tisdagseftermiddagen stod det klart att ridsporten får drygt fem miljoner i kompensationsstöd för det tredje kvartalet.

554 miljoner i nya stödpaketet till idrotten – fem miljoner till ridsporten
Många föreningar väntar nu på besked om de får ta del av regeringens krispaket. Foto: iStock

På måndagskvällen fattade Riksidrottsförbundets styrelse beslut om hur det nya stödpaketet – som ska kompensera idrottsföreningarna för uteblivna intäkter och kostnader på grund av corona – på 554 miljoner ska fördelas. Det skriver Riksidrottsförbundet på sin webb.

En stor del av paketet går till lagbollidrotternas högsta serier, där över 300 föreningar får dela på 327 miljoner kronor för perioden juli till december. Utöver detta går 158 miljoner till 2 123 föreningar för perioden juli till september.

– Det känns mycket bra att kunna besluta om ett stöd som betyder mycket för många. Det är prövande tider och ingen kan tyvärr bli fullt kompenserad, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, i artikeln.

Ishockey, fotboll och friidrott i topp

De idrotter som har drabbats hårdast – och därför också får störst ekonomiskt stöd – är ishockey, fotboll och friidrott.

– Många både stora och små tävlingar och evenemang arrangeras av mindre idrottsföreningar och är mycket viktiga som intäkter för barn- och ungdomsverksamhet och för folkhälsan. Att de nu kan ges stöd innebär att det både finns hopp om att evenemangen kan arrangeras igen när pandemin ebbar ut och att riskerna minskar att föreningen måste höja medlemsavgifter vilket riskerar att öka hälsoklyftan mellan de som har råd och de som inte har råd att idrotta, säger Björn Eriksson.

Besked ges i veckan

För de föreningar som sökt stöd direkt av Riksidrottsförbundet väntas besked den 20 november. Utbetalningarna ska sedan påbörjas den 23 november. Däremot ska specialidrottsförbunden, dit Ridsportförbundet hör, få besked om tilldelat stöd redan under tisdagen.

I början av nästa år kommer föreningarna kunna ansöka om kompensationsstöd för perioden 1 oktober till 31 december 2020. Riksidrottsförbundet bedömer att de 446 miljoner kronor som nu återstår av det krisstöd på 1 miljard kronor som regeringen beslutade om, kommer att räcka för att kompensera föreningarna även för kvartal fyra.

Uppdatering 15.25

Ridsportens föreningar får 5 434 000 kronor. Besked om fördelningen kommer till föreningarna på fredag, och pengarna betalas ut från och med måndag 23 november. Det skriver Ridsportförbundet på sin webb.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden