Fälttävlan, Ponny
1 juli 17:04
Ridsportplus

9-årige Malcom Lindbäck radar upp segrar: ”Ska bli bättre än pappa”

FramtidshoppAtt Malcom Lindbäck, son till landslagsryttaren Niklas Lindbäck, skulle fastna för fälttävlan är ingen i hans närhet förvånad över. Men att han redan som 9-åring vinner klasser och lotsar sina ponnyer med stil, det sticker ut.

9-årige Malcom Lindbäck radar upp segrar: ”Ska bli bättre än pappa”
Pappa Niklas Lindbäck coachar sonen Malcom, som redan har påbörjat sin fälttävlanskarriär, under lag-SM. Foto: Charlotte Franzén

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  När Malcom Lindbäck var fyra år red han runt på pappas pensionerade Mister Pooh, valacken som bland mycket annat gick ett OS, ett VM och två EM under sin aktiva tid. Redan då syntes tecken på en talang för ridning.

  Därefter har Malcom, som nu är nio år, fortsatt på den inslagna banan. Idag finns fyra ponnyer i stallet, där senaste tillskottet är rutinerade hingsten Wacos Rache MW RP 179 (ASRP hingst f -05, e Waco-Valentino, uppf Maria Winberg/Stuteri MW, äg Lundens Djurhälsa) som gått högt på dressyrbanorna. Han ägs fortfarande av familjen Eriksdotter Rubin, där båda döttrarna – Wynja och Vendela – har ridit hingsten.

  Wynja red förutom två ponny-EM i dressyr även Wacos Rache upp till St Georges bland stora hästar. Så att det är en fin dressyrponny Malcom har i stallet, det vet han.
  – Han är bäst på ökad trav, konstaterar Malcom.

  Malcom_waco_dressyr
  Malcom och Wacos Rache i hingstens paradgren, en travökning. Foto: Charlotte Franzén

  I helgen red Malcom Lindbäck sitt första mästerskap, när han var en del av Munka Ljungby Ridklubbs lag på lag-SM i fälttävlan. För laget gick det inte vägen denna gång, men Malcom och Wacos Rache toppade P80 för ryttare upp till 13 år på fina 25,4 straff.

  På frågan om hans plan är att bli bättre än pappa Niklas kommer svaret blixtsnabbt:
  – Ja!

  ”Ett fantastiskt tillfälle”

  Malcom har tävlat i snart två år och startat Hoppenhof´s Benjy (NRPS val f -05, e Orchard Boginov-Alympia, uppf P H A Hoppen Bouvers, äg Lina Sandén), Queens Lady (KP sto f -04, e Leyeswick Dai-Bamtung, uppf Catharina Hellström, äg Åsa Winsgård) och Källstorps Neon (val f -95, e Sweet Demand-Buck, uppf Tom Nilsson, äg Tuva Persson) i hoppning och fälttävlan. Den sistnämnda har nu, 29 år gammal, gått vidare till nästa lilla ryttare men finns kvar på gården.

  Dubbel
  Malcom som 6-åring tillsammans med Källstorps Neon till vänster, och som 8-åring med Hoppenhof’s Benjy till höger. Foto: Charlotte Franzén

  När familjen fick en förfrågan av Wynja Eriksdotter Rubin, om Malcom var intresserad av att rida Wacos Rache, gick det inte att säga nej.

  – Det var ett fantastiskt tillfälle som vi inte kunde motstå. Han är så välriden på marken, det är ju en dröm att få en sådan ponny att lära sig på och känna hur det ska kännas. Gör Malcom rätt så gör han rätt, konstaterar Niklas Lindbäck.

  – Vi har haft tur att få tag i fantastiska ponnyer, alla vi har här hemma, men Wacos Rache är absolut den som är längst skolad på marken. Ägarfamiljen kände att han fortfarande har mycket kvar att ge så då passade det här upplägget bra.

  Får hjälp av farmor

  Malcom_waco_terr
  Malcom och Wacos Rache i terrängen
  på lag-SM. Foto: Charlotte Franzén

  När det inte är sommarlov får Malcom hjälp av sin 81-åriga farmor att trimma Wacos Rache, för att hinna med alla tre ponnyerna.

  – När vi fick erbjudandet att ta över honom så kände vi att det egentligen var lite för mycket, vi vill inte att det ska bli för tungt för Malcom. Så då var det en förutsättning att min mor – hon är inte så stor hon heller – kunde rida honom. Även om hon är 81 år nu så funkar det bra och är till stor hjälp.

  Med en uppenbar talang för ridning i allmänhet och terräng i synnerhet är det inte särskilt överraskande att Malcoms mål är att rida OS i framtiden.

  Missa inte klippet på 9-årige Malcom Lindbäck och Wacos Rache från lag-SM:

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden