Avelsnyheter
28 november 2017 13:37
Ridsportplus

Årets betäckningssäsong: Unga kanoner fick flest ston

Del 2Hoppaveln går mot ljusare tider, med sex hingstar som fått över 100 ston. Alla siffror för SWB pekar uppåt, utom antalet gångartsbetäckningar

Årets betäckningssäsong: Unga kanoner fick flest ston
Över 4 000 ston är i år betäckta, knappt 3 500 har konstaterats dräktiga. Med normal utdelning betyder det att runt 2  300 föl kommer att födas nästa år. Många av dem kommer att ha unga fäder, flera av dem efter Mr Vain GJ. Foto: Marielle Andersson Gueye

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Årets betäckningssäsong cementerar intrycket av att det för närvarande råder ljumma vårvindar bland uppfödarna trots att vintern snart har landet i ett järngrepp. För fjärde året i rad kliver betäckningssiffrorna stadigt uppåt i samma takt som de gick neråt från 2008 ända fram till 2013. Det betyder i klartext att fler vädrar viss optimism, det går enklare att sälja sina uppfödningar till en större kundkrets.

    Över 4 000 ston är i år betäckta, knappt 3 500 har konstaterats dräktiga. Med normal utdelning betyder det att runt 2  300 föl kommer att födas nästa år.

    Topplistan

    Hopphingstar

    Siffran anger totala antalet betäckningar:

    Mr Vain GJ (SWB) 154
    Crusader Ice (SWB) NY 146
    Bravour 143
    Hip Hop (SWB) 125
    Heartbeat 125
    Casanova Hästak 111
    Kannatol 94
    Ike 86
    Nintender 75
    Canterbury 68
    Cristallo II 66
    Kannando Hästak (ett-sto-licens) NY 59
    Karmel van de Watering 55
    Calido’s Son NY 50
    Click and Cash 50
    Copycat 49

    Många av dessa föl kommer att ha unga fäder, såsom Mr Vain GJ, Ironman H, Total Hope och Crusader Ice. Bland hopphingstarna har Kannando Hästak och Calido’s Son fått chansen av många uppfödare. Gångartsuppfödarna fattade även tycke för Harlem D och Formalin.

    Hoppaveln vädrar morgonluf

    SWB:s uppfödare blir allt mer hoppinriktade, i år är det 64 procent av betäckningarna som skett med en hopphingst, definierat utifrån hingstens stam. Det är logiskt att hoppinriktade uppfödare vädrar morgonluft i kraft av alla de framgångsrika SWB-hästar som nu finns i toppsporten. Det triggar intresse från utlandet för att köpa svenskfödda hästar.

    Det ser på många sätt ut som att det blir allt färre dressyrhästuppfödare, inte minst sett till årets siffror, som förvisso är preliminära men har avsändare SWB och systemet Språngrulla.se. Samtidigt har gångartsaveln sällan diskuterats och ventilerats så mycket som de senaste åren. Endast tiden och framtida hästar i sporten kan ge säkert besked om hur det egentligen står till med svensk dressyravel.

    Redovisas alla ston?

    De betäckningar som visas på Språngrulla.se är anmälda av stoägare med eller utan hjälp av hingsthållare och seminstationer. Hur säker kan man i dag vara på att Språngrulla.se redovisar så gott som alla betäckta varmblodiga ston i landet?

    171129_avelsanalysstat1

    Topplistan

    Dressyrhingstar

    Siffran anger totala antalet betäckningar:

    Ironman H NY 131
    Total Hope 109
    Harlem D NY 102
    Van Vivaldi 97
    Dragon Welt 89
    Benetton Dream FRH 58
    Zafferano (SWB) 57
    Gammelenggårds Zappa 55
    Formalin (SWB) NY 53
    Dalwhinnie (SWB) 50
    Sir Oldenburg 46
    Blue Hors St. Schufro 44
    Firenze 43
    Sibelius (SWB) 40
    Highcruiser 40
    Revolution (ett-sto-licens) NY 27

    Eftersom det går att lösa ett-sto-licens retroaktivt inträder frågan: blir det någon inläggning i Språngrulla.se om stoet inte blir dräktigt? Det finns fog för att misstänka att en del stationer inte rapporterar in betäckningar om dräktighet uteblir, allt för att inte hingsten ska drabbas av ett dåligt resultat.

    Ett annat mörkertal är de många uppfödare som före ett-sto-licensens tillkomst registrerade i andra förbund för att fritt kunna välja hingst. Flera av dem återvände till SWB, men ganska många upptäckte att det fanns få avigsidor med en registrering i ett utländskt förbund.
    Den största nackdelen kom förmodligen 2016 när SWB och Swede Horse bestämde att Breeders Trophy enbart ska vara öppet för SWB-registrerade hästar. För de uppfödare som inte vill ta del av de regionala föreningarnas utbud av aktiviteter, från fölvisning till 3-årstester, märks skillnaden mellan SWB och utländska förbund förmodligen inte alls.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden