Avelsnyheter
29 november 2017 12:59
Ridsportplus

Årets betäckningssäsong: Svenskägt lockar mest

Del 1Pengaflödet har vänt. SWB-uppfödarna har i stor utsträckning valt svenskägda hingstar till sina ston – i år stannar pengarna i landet.

Årets betäckningssäsong: Svenskägt lockar mest
Heartbeat är en av Lövstas mest populära hingstar. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den svenska marknaden präglas av många aktörer med allt från en till en handfull hingstar, egna eller leasade. Av de 274 hingstar som fått en eller flera betäckningar 2017 är två tredjedelar utlandsägda.

Svenska stoägare väljer dock i första hand att betäcka med svenskägda hingstar. Orsaken är praktisk och ekonomisk: hingstarna är stationerade i Sverige, något som fortfarande betyder en hel del för både dräktighetsresultatet och kostnaden för spermatransporten.

Under avelssäsongen 2016 gick mer än hälften av uppfödarnas språngavgifter ut ur landet. Ett tecken i tiden i kraft av att allt fler valt importsperma, respektive att stora internationella aktörer etablerat sig på den svenska betäckningsmarknaden.

171129_avelsanalys_hingsthallare

I år är det första gången sedan PS Flyinge & Partners gjorde entré i Sverige 2012, som de inte har försett de flesta av landets stoägare med betäckningar. I stället är det deras tidigare bolagspartner Lövsta stuteri som tagit täten med flera populära hingstar.

 

Lövsta hade 2010 en enda hingst i programmet (Weltman). Året efter inleddes ett samarbete kring spermaimport från Paul Schockemöhles station i Tyskland. 2012 var året då aveln formellt lades ner inom ramen för Flyinge AB. Bolaget PS Flyinge & Partners bildades genom Paul Schockemöhle, danska Katrinelunds stuteri och med Lövsta som svensk partner.

FAKTA

Betäckningsvärden

Av de 274 hingstar som fått en eller flera betäckningar 2017 är två tredjedelar utlandsägda.
Men de svenskägda hingstarna har ändå fått klart flest ston totalt sett.

 • Antal hingstar:
  Utländska hingstar: 181
  Svenskägda hingstar: 93
 • Antal
  betäckningar:
  Utländska hingstar: 1 495
  Svenskägda hingstar: 2 879
 • Betäckningsvärde:
  Till utlandet: 14 950 000 kr
  Stannar i Sverige: 28 790 000 kr

Fotnot: Varje betäckning är värderad till ett medelvärde på
10 000 kr ex moms, skick- och stationsavgifter. Stora variationer förekommer men siffran fungerar som värdemätare.

Under andra hälften av 2016 lämnade Lövsta bolaget och i år har man ett antal gemensamma spermaimportlicenser som enda synlig rest av fyra års gemensamt värv.

171129_grafik_betackningarhingsthallare

De forna samarbetspartnerna står tillsammans för 30 procent av den svenska marknaden. I år är det Lövsta som är landets största hingsthållare sett till antalet sålda betäckningar. En position de stadigt arbetat sig upp till sedan 2011, då de deklarerade sin önskan att förbättra den svenska ridsporten.

Det är två kapitalstarka aktörer som toppar marknaden. I kraft av ekonomisk bärkraft arrangerar PS Flyinge & Partners ett eget fölchampionat och Lövsta hade sin satsning Lövsta Star som gav fördelaktiga villkor för utvalda uppfödare.

I tillägg kopplar Lövsta sin fölmarknad till systerbolaget Hippsons annonssidor och har en medarbetare, Nina Känsälä, med i SWB:s styrelse. Lövstas marknadsandel bygger i år på två nytillskott som blev mycket populära bland stoägarna: Ironman H och Crusader Ice. Dessutom är Heartbeat och Van Vivaldi tidigare favoriter som stått sig i popularitet.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden