Hoppning
24 november 2019 11:53
Ridsportplus

Kolla klippet: Explosion W – så blev han världens bästa hopphäst

VärldsettaHan är toppstammad och kommer från en prisad uppfödare – purfärska guldhästen från OS i Tokyo – Explosion W har haft goda förutsättningar från starten. Stjärnan har innan han hamnade hos ryttaren Ben Maher även tävlats av en svensk ryttare.

Kolla klippet: Explosion W – så blev han världens bästa hopphäst
Explosion W är rankad som världens bästa hopphäst. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Som 7-åring gjorde Explosion den första internationella starten med Ben Maher i unghästklasserna i Knokke, där det blev placering direkt både i 1,40 och i 1,45. Under fuxvalackens första tävlingsår reds han sedan främst av Carly Anthony, men även Daniel Zetterman gjorde ett par starter med den stora – men mycket begåvade – hästen. Därefter var det Emily Mason som tävlade honom mest, fram till Ben Maher tog över på allvar i april 2018.

    Explosions ryttare Ben Maher har bara lovord över för sin framgångsrika tävlingskamrat och menar att hästen alltid har en väldig trygghet i allt han gör.
    – Han är stor, han är snabb och han har ett stort lugn, säger Ben Maher.

    Men han är ingen diva – långt därifrån. I stället är han stallets snällaste häst, som gillar alla människor och allt som har både med tävling och träning att göra.
    – Han är den vänligaste hästen i hela stallet, förklarar Ben.

    I en känslosam film i sociala medier, inför GCT-finalen i Prag 2019, berättade Maher historien om en häst som för alltid kommer att ha en plats i både brittens och publikens hjärta.

    Ta fram näsduken och spana in filmen här:

    Explosion-w-i-rom
    Ben Maher och Explosion W i Rom

    Guldkantad härstamning

    Pappa Chacco-Blue är den mest framstående förärvaren i internationell hoppavel och morfar Baloubet du Rouet en av de mest framgångsrika tävlingshingstarna genom tiderna – och även han otroligt betydelsefull i hoppaveln. Lägg dessutom till att mamman Untouchable själv hoppade internationella 1,60-klasser innan det blev avel på heltid.

    Explosion har en framgångsrik uppfödare genom Willy Wijnen, som i år utsågs till Årets uppfödare av stamboken KWPN. Men det är inte bara hopphästar som kommer från honom. Tre godkända dressyrhingstar kommer också från gården i Berlicum, inte långt från ’s-Hertogenbosch. Stamstoet Barina (e Sultan-Epigon), mormor till Explosion, har lämnat både dressyr- och hopphästar i internationell toppklass.

    Explosion-i-rom
    Ben Maher och Explosion.

    Fantastiska framgångar

    Sedan Ben Maher tog över tyglarna på Explosion W till GCT i Shanghai i april 2018 har ekipaget en resultatrad som de flesta bara kan drömma om. De har vunnit GCT-klassen sex gånger under 2018-2019 och dessutom totalt båda åren. Vid EM i Rotterdam blev det brons i lag och silver individuellt. De var också trea Aachens Grand Prix.

    Svensk inblandning

    I juni 2017 startade Daniel Zetterman Explosion W i tre 1,30-klasser i Boleswort, med idel felfritt resultat. Dessutom var Alma Björklund en av dem som tävlade Explosions mamma Untouchable, som gick in i sporten efter att ha fått fyra avkommor. Alma och Untouchable var bland annat med i det svenska EM-laget för unga ryttare 2013.

    140637_ms_04__ms15945
    Alma Björkdahl på Untouchable, mor till Explosion W.

    Nykorad OS-medaljör

    Explosion W vann på onsdagen tillsammans med Ben Maher individuellt OS guld i Tokyo.

    Fakta

    I detalj: Explosion W

    Född: 12 april 2009 hos Willy Wijnen, Nederländerna.

    Stambok: KWPN.

    Härstamning:  e Chacco-Blue u Untouchable e Baloubet du Rouet.

    Ägare: Poden Farms.

    Smeknamn: BFG (Big Friendly Giant).

    Titel: Rankad som världens bästa hopphäst 2018–2019.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 22 2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden