Sverige
12 juli 2022 20:00
Ridsportplus

Flyinges gigantiska sportsatsning

Sport med växtvärkBygget har överklagats, men snart är processen klar och arenan kan färdigställas. Visionen för Flyinge Equestrian Arena är att skapa en internationell arena som kan bädda för framtidens mästerskapsryttare.

Flyinges gigantiska sportsatsning
Mathias Grönberg bygger stort. Foto: Marielle Andersson Gueye

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    De stora markarbetena är gjorda, nästa steg är ”finliret”.
    – Nu står vi inför en väldigt rolig utmaning där vi börjar dekorera – och snart också kan aktivera arenan, säger Mathias Grönberg.

    Det är en gigantisk sportsatsning med tre banor av internationell toppklass, varav en på gräs, som sträcker sig över drygt 25 000 kvadratmeter. Därtill planeras drygt 200 permanenta boxar i mindre, smittskyddssäkrade enheter. Alla tänkbara faciliteter är inritade med fokus på absolut världsklass – här ska det utan problem kunna hållas ett EM.

    Visionen är dock större än så, här byggs en ”stadspark” med olika trädgårdstyper och ett stenkast bort finns det lyxigt boende och fine dining. Förhoppningen är att satsningen även ska gynna den lokala turistnäringen.
    – Vi vill att det både ska vara ett hästmecka och en hel destination med mat, dryck, boende och något som kan tilltala alla. Även de som inte älskar hästar, men som kan inspireras av ridning i världsklass, berättar Mathias Grönberg.

    Ska snart testköras

    Så snart underlagen är på plats ska arenan ”testköras”.
    – Om man bygger en femstjärnig tävlingsarena är det viktigaste ryttarna och hästarna. Allt ska vara perfekt. Vi vill skapa en ”dit vill jag igen”-upplevelse, säger Mathias Grönberg.
    – För att minimera barnsjukdomarna kommer vi att skapa scenarier där vi tränar, och ”leker” stortävling för att kvalitetssäkra anläggningen.

    Fakta

    Flyinge Equestrian Arena

    Resized_yun00110
    Flyinge Equestrian Arena Foto: Gaspari Lodge
    • Antal banor: Redan finns två renoverade utomhusbanor hos Flyinge, som även planerar att bygga en fibersandsbana och en gräsbana, liksom en förbättrad terrängbana. På det område som köpts av Gaspari-koncernen byggs en utebana med fokus på dressyr. Både Flyinge och Gaspari-koncernen får utnyttja varandras banor vid tävling.
    • Ridhus: Tre ridhus finns.
    • Stallar: Gäststallar för 100 hästar planeras.
    • Övrigt: Stadspark med olika trädgårdstyper, boende och restaurang.
    • När är det färdigt? Målet är att hålla den första tävlingen 2023. Allt ska vara färdigt 2025.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden