Hoppning
5 september 2022 08:55
Ridsportplus

Crusader Ice såld: ”Han är min drömhäst”

FlyttNär Lisen Bratt Fredricson fick nys om att hennes stjärna Fendis lillebror var till salu slog hon till. Den då 2,5-årige hingsten Crusader Ice var tänkt att bli Lisens egen häst. "Men han var lite bättre än så", konstaterar hon om hingsten som levererat både på hoppbanan och i avelsboxen. Nu är han såld till USA.

Crusader Ice såld: ”Han är min drömhäst”
Crusader Ice har tävlats av både Peder Fredricson och Stephanie Holmén. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Crusader Ice (SWB hingst f -11, e Cabachon-Corland, uppf Thina Stigsson, ISG AB) har varit på Grevlundagården under många år nu, och blivit en favorit hos Lisen Bratt Fredricson och många andra.

    Den nu 11-årige hingsten tävlades senast i kringklasserna på Herning, av gårdens beridare Stephanie Holmén. Nu har han lämnat Österlen och Sverige, och flyttat till sin nya ryttare i Miami.

    – Det är alltid svårt att ha planer med hästar, men det kom en förfrågan och det var svårt att tacka nej, helt enkelt. Det är ingen känd ryttare som köpt honom, de rider på 1,50-nivå men vill inte gå ut med köpet än utan vill rida in sig på honom först, berättar Lisen Bratt Fredricson.

    Hon medger att det känns lite extra när en häst som varit så länge i stallet lämnar.
    – Vi har haft honom sedan han var 2,5 år, så det är lite tufft. Jag åkte och tittade på honom för att han var Fendis bror, vi tänkte att har man lite tur så har han liknande kvaliteter.

    Därefter har Crusader Ice hoppat upp till 1,50-klasser med antingen Peder Fredricson eller Stephanie Holmén i sadeln.
    Har känslan varit att han kanske inte räcker hela vägen upp till absoluta toppen – jämfört med vad ni har hemma i stallet?
    – Nej det skulle jag inte säga. Han har gått fantastiskt i år och vunnit på två- och trestjärnig nivå, han har mycket kvar att ge. Det känns som om han fortfarande är på väg upp, det finns mycket kvar i honom, menar Lisen.

    Satsat på aveln

    Skimmelhingsten har varit välanvänd i aveln de senaste åren och avkommorna börjar nu visa sig på unghästtest och championat.
    – Under pandemin avlade han under ett helt år och tävlade nästan ingenting. Han gick in i aveln ganska sent, de äldsta avkommorna är fyra år nu. Vi har flera avkommor efter honom, de ska snart in i stallet och börja ridas.

    – Han har själv ett jättebra temperament och fin ridbarhet, så det ska bli kul att se vad det blir av avkommorna, konstaterar Lisen.

    Tanken med köpet av hingsten, som fick en delägare i Susanne Hobohm när han var sex år, var egentligen att Lisen själv skulle rida honom.
    – Han är min drömhäst, jag köpte honom med en plan att jag skulle rida honom – men han var lite bättre än att bara gå och inte göra så mycket, säger hon med ett skratt.

    – Så det är lite blandade känslor nu när han åkt.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden