Sverige
18 december 2014 17:22
Ridsportplus

Så blir det efter sammanslagningen

En vd som styr över både Strömsholm och Flyinge, liksom en gemensam utbildningschef och en styrelse. Så blir framtiden för ridsportens två riksanläggningar.


Så blir det efter sammanslagningen
ATG:s ordförande Mats Denninger tror att sammanslagningen av Flyinge och Strömsholms organisationer bara får vinnare. (Arkivfoto)

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

     De två anläggningarna har blivit alltmer lika sedan aveln lades ner på Flyinge. Det är en orsak till att anläggningarna nu förs samman med en gemensam ledning, enligt Mats Denninger som är ordförande i såväl HNS, Hästnäringens Nationella Stiftelse, som ATG, Aktiebolaget Trav&Galopp.

    Pengar från spelet på ATG är en viktig inkomstbas för Flyinge och Strömsholm, men ATG har gjort mer än så.
    – ATG har länge stått fadder för Flyinge. ATG kommer att fortsätta finnas kvar i styrelsen, men nu är ambitionen att Svenska Ridsportförbundet ska ta ett samlat ansvar också för Flyinge, tillsammans med avelsorganisationen SWB, säger Mats Denninger till Ridsport.

    Är det här ett sätt att lägga en sele på Flyinge?
    – Nej, det är snarare ett sätt att lämna över tömmarna till sporten och aveln. Skälet till detta är inte att någon av anläggningarna går dåligt, tvärtom är båda anläggningarna på väg att fulla när det gäller utbildningar.
    – Enligt den information jag fått hittills har det här tagits emot positivt på anläggningarna. Nu handlar det om att hitta former för detta där alla känner sig trygga.

    Kommer ATG i och med detta att minska sina insatser inom ridsporten?
    – Nej, vi har inte fört några diskussioner om att lämna stiftelserna bakom anläggningarna, men det här är ett sätt att omfördela ansvaret. ATG är bättre på att driva spel än att utveckla ridsport och ridsportavel.

    Finns det någon förlorare i detta som du ser det?
    – Nej, här är bara tre vinnare. Ridsporten och aveln får ett tydligt, gemensamt uppdrag för anläggningarna, anläggningarna Flyinge och Strömsholm får långsiktigt bättre förutsättningar och ridsportens organisationer får tydligare uppgifter i förhållande till anläggningarna.

    Hästsportens tredje riksanläggning i Wången står utanför sammanslaggningen.
    – Svensk Travsport har redan sedan lång tid ett tydligt ansvar för Wången, är Mats Denningers förklaring.

    När förändringarna ska genomföras är inte uttalat än, men Flyinge står redan utan vd i och med att Marianne Lilja Wittbom har sagt upp sig. Tills vidare går Kees de Jong på HNS in som vd på Flyinge. På Strömsholm går vd Jan Anderssons förordnande ut i april nästa år.

    Förutom gemensam vd ska anläggningarna ha gemensam utbildningschef, fastighetschef, ekonomichef och övriga ledningsfunktioner.
    – Effektiviseringar leder ofta till omstrukturering av personalresurser. Det kan  påverka antalet tjänster, och det orsakar alltid oro på individnivå, säger Marianne Lilja Wittbom. 

    Mats Denninger ser likheterna mellan anläggningarna, men det finns också skillnader. Flyinge äger sina fastigheter medan Strömsholm hyr, Flyinge har en stor evenemangssida och dessutom många externa hyresgäster där Paul Schockemöhle är en av de mer kända.
    – Verksamheterna är var för sig komplexa och uppbyggda för att stå på egna ben.  En centralisering av styrningen kan ske på bekostnad av vårt varumärke och det får sannolikt konsekvenser för det skånska näringslivet, den skånska besöksnäringen och utbildningsmöjligheter i södra Sverige, säger Marianne Lilja Wittbom.
    – Samtidigt är det ett rationellt beslut i nuläget, eftersom ingen vet vad som händer när avtalet med ATG går ut i juni, och det handlar ändå om 47 miljoner kronor, fortsätter Marianne Wittbom Lilja, som tycker att sammanslagningen och dess konsekvenser behöver utredas mera.
    – Min övertygelse är att samverkan är bra men att fokus måste ligga på utveckling av resurser och verksamheter, inte i första hand på besparingar. Det går inte att spara sig ur Flyinges situation, vi måste utvecklas och skapa nya intäkter, säger Marianne Lilja Wittbom.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden