Hoppning
22 januari 2019 10:22
Ridsportplus

”Han är sådan häst som de flesta bara drömmer om”

Framtidshopp och livet i Frankrike− Det här är en häst som kan gå hela vägen, och det är något jag aldrig tidigare känt om en häst.
Frankrike-baserade Alexander Zetterman öser lovord över Triton Hästak, som gör allt lekande lätt och precis har inlett säsongen i Oliva rakt igenom felfritt.

”Han är sådan häst som de flesta bara drömmer om”
"Det har varit en enklare resa med honom än med de flesta unghästar", säger Alexander Zetterman om Triton Hästak. Foto: Hervé Bonnaud

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Alexander Zetterman har inlett utomhussäsongen med en tour i spanska Oliva. Han har sex hästar med sig, och alla har gjort bra ifrån sig under den första veckan.

Men främsta insatsen har kommit från Triton Hästak (f -12, SWB, hingst, e Cabachon – Winningmood van de Arenberg, uppf Hästak AB). Ekipaget vann en 135-hoppning i början av touren, och var felfri i alla sina starter under tourens första vecka.
− Jag har ridit honom i ett år nu, och redan första gångerna slogs jag av hur mogen och välproportionerlig han var, så det har varit en enklare resa med honom än med de flesta unghästar.

Nervöst i början

Triton tävlades framgångsrikt som fem- och sexåring av Joel Andersson, men när han sedan såldes till Alexanders pappa Royne Zetterman, Knut-Axel Nordenbelt och Mats Håkansson, satt den tilltänkte ryttaren Alexander i en hästlastbil på väg till Portugal, utan möjlighet att komma hem och provrida.

Det är stora ord, jag vet, men han är en sådan häst som de flesta bara drömmer om.

− Ska jag vara ärlig var jag inte helt säker på att detta skulle bli bra, och första gången jag satt upp var det nervöst. Men det kändes bra direkt, och nu ser jag inga begränsningar i honom. Det är stora ord, jag vet, men han är en sådan häst som de flesta bara drömmer om.

Ska tävla hemma

Under året blir det matchning mot 140, och planen är att visa upp hingsten även på hemmaplan.
− Jag har fått order av ägarna att komma hem och tävla Triton. Jag har inte planerat det i detalj än, men det blir väl någon nationell tävling i sommar, och eventuellt Falsterbo.
Triton har också en del ston inbokade denna säsong.

Alexander Zetterman Fj-6820
”Den stora skillnaden mot Sverige är livskvaliteten för mig och hästarna”, säger Alexander om ”la bonne vie” i Frankrike. Arkivbild: Fredrik Jonsving

Livskvalitet i Frankrike

Alexander har annars på allvar etablerat sig på en anläggning utanför Paris i Frankrike. Där har han tio hästar i träning, ägda av bland andra Royne Zetterman och Mats Håkansson.

− Anläggningen ligger bara 45 minuter från centrala Paris, men ändå med mycket natur att rida i, och det uppskattar jag.
− Den stora skillnaden mot Sverige är livskvaliteten för mig och hästarna. Jag har nära till tävlingar i Normandie, Belgien och Holland, och jag kan vakna utvilad på måndagsmorgonen efter en tävlingshelg, i stället för att ha kört lastbil i två nätter.

Det Alexander kan sakna är kunskapen om hur samhället fungerar, och vem man ska kontakta om något händer. Samtidigt kan han ta hjälp av de andra som hyr in sig på den stora anläggningen, där det finns totalt 100 hästar, både ridhästar och travhästar.
− Vi är flera svenskar och skandinaver här. Och jag jobbar på att lära mig franska, för det behövs på den franska landsbygden.

Alexander Zetterman - Lucky Lisa (swb) Fj-5253
Lucky Lisa börjar gå större klasser med Alexander. Arkivbild: Fredrik Jonsving

Den närmaste veckan är han kvar på touren i Oliva, med sex hästar i olika åldrar.
− Jag har ridit alla hästarna minst sju månader, några uppåt ett år, och nu är vi här för att de ska stärkas och utvecklas. Äldst är Lucky Lisa (f -10, SWB, sto e Heartbeat – Lux Z, uppf Nygårdens stuteri och veterinärpraktik HB, äg Nissekalles Hovslageri, Springfield Show AB). Hon går nu lite större klasser som nioåring. Jag har hållit igen och inte pressat henne tidigare.

− En annan som utmärker sig är Miss Svea (f -11, SWB, sto e Callahan VDL – Carpaccio, uppf Anna Hansson & Anders Karlsson, äg Mats Håkansson) som har extremt enkelt för sig. En häst som är stark i psyket och redan har hoppat en rankingklass, berättar Alexander från ett Oliva, där det ännu inte är sommarvarmt men betydligt varmare än i Sverige.

Triton Hästak och Alexander vinner en 7-årsklass i Oliva Nova:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden