Avelsnyheter
15 juni 2021 16:00
Ridsportplus

Ammajouren: ”Försök hitta amman nära”

AmmaFöl- och Ammajouren har öppnat för i år. Systemet, som knyter samman föl och potentiella ammor, har genom åren hjälpt flera hundra föl.

Ammajouren: ”Försök hitta amman nära”
Henrik Hult är eldsjälen bakom föl- och ammajouren. Foto: Agria

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Jouren är ett samarbete mellan Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen (ASVT), Avelsföreningen för Swedish Warmblood Association (SWB), Svenska Hästavelsförbundet (SH) och Svenska Fullblodsavelsföreningen (SFAF) och har funnits i snart 25 år.

Eldsjälen Henrik Hult är ansvarig för Föl- och Ammajouren. Han har arbetat i över 20 år med jouren och har sett till att flera hundra föl fått en amma och därmed en bättre språngbräda ut i livet.
– Vi öppnade 15 februari och kör fram till 15 augusti, säger han.

En vanlig säsong kan Henrik Hult få upp emot 200-300 samtal om föl och ammor.
– Men än så länge är det ganska lugnt i år, jag har bara fått runt 30 samtal än så länge. Men högsäsongen börjar nu i maj-juni.

Allt mindre roll i den moderna tekniken

Henrik Hult poängterar att hästägare kan lägga in annonser om ”amma finnes eller sökes” direkt på ammajourens hemsida numera.
– Med den moderna tekniken blir min roll allt mindre, konstaterar den 86-åriga eldsjälen.

Har du något råd i dessa fölningstider?
– Försök hitta en amma nära. Sverige är ett avlångt land och det är inte görbart att hitta en amma i Luleå när fölet finns i Skåne. 10-15 mil brukar vara lagom, säger han.

Fakta

Ammajouren är kostnadsfri och öppen för alla raser. Systemet bygger på att alla landets uppfödare; oavsett ras och hästsport, anmäler de ston som kan stå till förfogande som ammor – vid ett sådant tillfälle spelar rasen mindre roll.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden