Sverige
29 november 2016 16:15

Anders Eriksson: ”Vilseledande marknadsföring”

Kusken Anders Eriksson har anmält försäljningen av inspänningstyglar till Konsumentverket. Ridsport har kollat upp med Anders varför han gjort anmälan och vad han vill nå med den.

Anders Eriksson: ”Vilseledande marknadsföring”
Anders Eriksson är en av personerna som har skrivit under. Foto: Anna Nyberg

Hallå där Anders Eriksson, som arbetar med hästutbildning och undervisar i tömkörning.

Du har anmält försäljningen av inspänningstyglar till Konsumentverket. Varför?

-Därför att de ofta säljs med vilseledande marknadsföring. Grossisterna och försäljarna berättar vilka problem dessa hjälpmedel kan bidra till att komma till rätta med, och det är inte bara vilseledande marknadsföring utan också ett djurskyddsproblem. De så kallade hjälptyglarna är en symtombehandling av andra problem som hästen har. Det är metoder som befinner sig långt ifrån ett hästvänligt förhållningssätt, och modern kunskap och forskning. Jag ser exempelvis inspänningstyglar vid longering som ett sätt att sprida föråldrade och negativa idéer vidare till kommande generationer.

Hur ser du på att många ridskolor använder inspänningstyglar på hästarna?

-Jag tycker att man misslyckas med uppdraget att vara både ridskola och en skola för hästutbildning, vilket är Ridsportförbundets mål. Men allt ska gå så fort. Barnen ska galoppera och hoppa innan de lärt sig det elementära om hästar och ridning.

Vad vill du nå med din anmälan?

-Jag vill lyfta frågan om hästens utrustning och hur den används, och det gäller inte bara inspänningstyglar. Jag ser att det också finns bristande kunskap vad gäller bett och sadlar. De flesta gör inte fel för att de är elaka, utan för att de inte förstår bättre. Om man lär ut god ridning och har en god hästutbildning, i stället för att använda felaktig utrustning, så har vi något att vara stolta över och kan då också lättare att hantera angrepp utifrån.

Anders Eriksson var också en av de aktiva debattörerna vid Ridsportförbundets öppna debatt förra veckan. Läs mer här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden