FälttävlanDet började med en tolfte plats efter dressyren. Sedan gick det bara uppåt och slutade med ett brons på unghäst-VM. "Jag sa redan i januari att jag skulle hit och vara topp-10. Det klarade vi med råge," säger fälttävlansryttaren Anna Freskgård efter framgången med 6-åriga Clawfinger.
Anna Freskgård om UVM-medaljen: ”Så genuint glad”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Anna Freskgård och Clawfinger (SWB val f -18 e I’m Special de Muze-Click and Cash, uppf Emelie Andersson och Olivia Lindberg, äg Great Gaits AB) lade bara till 0,8 straff för tiden i terrängen till sitt dressyrstraff, 30,8, på det långa tvåstjärniga mästerskapet i franska Le Lion d’Angers. Det räckte hela vägen till prispallen och en tredjeplats.
– Det är första prestationen på riktigt länge som jag är så där genuint glad för, säger Anna Freskgård.
Jag kände mig ändå ganska cool i morse.
Ekipaget låg sexa efter lördagens terräng, med bronset inom mindre än ett nedslag. Sedan försvann det ekipage som låg fyra inför hoppningen, och den där eftertraktade medaljen fanns ännu mer inom räckhåll för det svenska ekipaget.
– Det gjorde att pressen ökade ännu mer, men jag kände mig ändå ganska cool i morse, säger den 36-åriga fälttävlansryttaren.
Väl inne på banan visade valacken inte samma fina spänst i sprången som i lördagens terräng.
– Även om han inte var direkt trött är det klart att han kändes lite tagen efter i går, säger Anna Freskgård och syftar på den långa terrängen med ett blött och sugande underlag.
”Lite spänd”
– Jag visste inte heller hur han skulle reagera, det är första gången han går hoppning efter terräng. Och när jag kom in blev han lite spänd. Men jag tänkte bara att ”nu gör vi det här”.
Det felfritt och sedan en nervös väntan när ekipagen efter kom till start. När två rev bort sig var den svenska mästerskapsmedaljen klar.
– Det känns jättekul att han kunde visa att han klarar av det här formatet så bra. Det ökar tron på honom inför framtiden ännu mer, säger Anna Freskgård om den ambitiösa och nyfikna hästen som alltid vill göra allt rätt.
– Jag sa redan i januari att jag skulle hit till UVM och vara topp-10. Det klarade vi med råge.
Många svenskar på plats
Den långa hemresan till Tystberga börjar tidigt på måndag morgon och på onsdag kväll räknar teamet med att vara hemma.
– Det har varit fantastiskt här hela veckan, så roligt med så många svenskar här. Det gör ju att det sluter upp många andra svenskar runt omkring. Alla har supportat varandra och Clawfingers ägaren har varit på plats. Nu ska vi samla ihop dem som är kvar och gå ut och äta en middag i kväll.
Efter hemkomsten väntar lite vila för Clawfinger, sedan är det dags för vinterträning med uppbyggnad inför framtiden.
– Så får vi sätta nya mål, och det får vi se vad det blir, det bestämmer hästen.
Nederländernas Merel Blom-Hulsman/Killer Queen (HOLST sto f -18 e I´m Special de Muze-Calido, uppf Petersen, äg Stal Blom Hulsman) tog hem guldet i 6-årsklassen medan silvermedaljen hamnade hos Storbritanniens Max Warburton/Norway van de Haar (KWPN val f -18 e High Shutterfly-Sammartini, uppf H.J. Verheuligh, äg C Gough, M Lucey och S Ruddock).
Brittisk guld i 7-årsklassen
I klassen för 7-åringar blev förra årets UVM-fyror, Therese Viklund och Sella (SWB sto f -17 e Mr Vain GJ-Sabiango xx, uppf/äg Lena Nyström) bästa svenska ekipage med en tolfte plats efter en felfri hoppning på söndagen. Jenny Glebenius och hennes Canela (SWB sto f-17 e Comfortuna VDL-Roven xx, uppf Märit Hagberg) hoppade också felfritt och klättrade till en 17:e plats totalt efter att ha börjat med en 53:e plats i dressyren. William Nilson Fryer och Maud (KWPN sto f -17 e Glenfiddich VDL-Van Gogh, uppf A. van Dooren, äg Anna Freskgård) blev 27:a.
Storbritanniens Gemma Stevens/Chilli Morgon IV (SHBGB val f -17 e Phantomic-Kolibri, äg C och L Stone) tog hand om UVM-guldet i 7-årsklassen.
Det var länge sedan Sverige tog medalj på UVM i fälttävlan, en av de uppmärksammade blågula framgångarna där var när Sara Algotsson Ostholt tog guld med Reality, som sedan blev känd som ”Facebookhästen” och gick OS i Rio 2026.
Arrangörens hemsida
Startlistor och resultat
FEI-TV/ClipMyHorse sänder live
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på